Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anställda röstade för sänkta löner

Publicerat torsdag 26 mars 2009 kl 15.51

Efter IF Metalls öppning för sänkta löner och kortare arbetstid får nu anställda på flera företag själva rösta om de ska gå med på en uppgörelse. Ett av de företag där personalen nu sagt ja är Trelleborgs anläggning i Forsheda utanför Värnamo.

– Det känns bra att man får säga vad man tycker, säger Else-Lill Magnusson en av de anställda i Forsheda.

Men är det inte ett omöjligt val - antingen ska 35 varslas eller så ska alla gå ner i arbetstid?

– Man får välja efter känsla. Kan det rädda jobb så är det väl OK en kort tid.

På fackets initiativ fick de anställda i Forsheda själva ta ställning till om man vara beredda att gå med på korttidsvecka och sänkt lön. Och inför hotet att 35 personer annars hade varslats redan i morgon så sa en klar majorietet ja.

Men att det skulle vara att lämpa över ansvaret för det svåra beslutet på dom anställda håller inte produktområdechefen Dahn Emanuelsson med om.

– Hade den här möjligheten inte funnits hade så hade det varit ett varsel. Nu finns det ett annat alternativ och det kan vi handla fram lokalt med den lokala klubbstyrelsen och de vill ju skaffa sig ett mandat.

Det är alltid den lokala fackklubben som i slutänden ska säga ja eller nej till en uppgörelse om lönesänkning för att rädda jobb, men på flera håll har facket precis som i Forsheda valt att låta de anställda själva rösta. Det säger Anders Ferbe som är vice ordförande i IF Metall.

– Jag tror att det är ganska vanligt och jag tycker att det är en bra metod för då får samtliga medlemmar möjlighet att säga vad de tycker.

Vem avgör i slutänden då?

– Det avgörs egentligen av dem som har förhandlingsuppdraget, om de väljer att skriva på. Men det är klart att en medlemsomröstning i någon form väger väldigt tungt för dem som förhandlar.

IF Metall har inget emot att låta de anställda på en arbetsplats fatta beslutet även om det innebär att man ställs inför ett svårt val, den egna lönen eller solidaritet med de som annars kan tvingas gå.

– Man kan ju få helt delade medlemsgrupper och då är det naturligtvis upp till den lokala klubbstyrelsen att försöka finna en lösning som ändå tillgodoser majoriteten av medlemmarna, säger Anders Ferbe, vice ordförande i IF Metall.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Karin Malmsten, SR Jönköping
karin.malmsten@sr.se

David Svanberg, SR Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".