Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Sandvikens kommun
Det brinner i en torvtäkt söder om Årsunda med stor rökutveckling och kraftig vind. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
(Publicerat idag kl 15.42)

Norge vill ha arbetskraft från nya EU-länder

Publicerat tisdag 12 augusti 2003 kl 05.00
Norska regeringen vill öppna helt för fri arbetskraftsinvandring från de nya EU-länderna, som Polen, Tjeckien och Ungern. Förhoppningen är att de andra nordiska länderna ska välja att göra likadant, säger Norges statsminister Kjell-Magne Bondevik.
Vi bör stå samman så att eventuella problem inte skjuts över till grannen, anser Kjell-Magne Bondevik. Fri rörlighet över gränserna Norge har ett nära samarbete med EU genom det så kallade EES-avtalet. Det innebär att principen om fri rörlighet över gränserna också gäller Norge. Här räknar man med ett ökande behov av arbetskraft i flera branscher och norska regeringen planerar att öppna dörrarna helt direkt när de nya länderna blir medlemmar. Tillgången till arbetsmarknaden Men det går att tillämpa övergångsbestämmelser i upp till sju år som innebär att personer från de nya medlemsländerna inte får samma tillgång till arbetsmarknaden som övriga från EU och EES-länderna. Oron finns i flera EU-länder för att det ska strömma in människor som lockas av jobbmöjligheter och mer utvecklade välfärdssystem. Öppnar gränsen gradvis Flera länder har signalera att de tänker öppna gränserna gradvis. I Sverige utreds frågan nu och regeringen väntas fatta beslut i höst. Norges statsminister är inte orolig för att det ska bli stor trängsel vid landets gränser. Och det är inte heller Finlands nye statsminister Matti Vanhanen på besök i Oslo. Finland ser också ett växande behov av arbetskraft och EU-utvidgningen innebär en möjlighet, anser Finlands statsminister.
Beatrice Janzon, Oslo
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".