Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ministern skeptisk till integrationsförslag

Publicerat lördag 28 mars 2009 kl 04.00
Nyamko Sabuni, Folkpartiet.

Regeringens förslag att den som kommer till Sverige ska ha jobb och bostad innan familjen får komma hit, får kritik från oväntat håll. Integrationsminister Nyamko Sabuni tror inte att förslaget kommer att få någon större effekt.

Regeringen har ju sagt att skärpningen ska främja integrationen. Men integrationsministern håller inte med.

– Jag ser att man kan skicka positiva signaler utifrån ett migrationspolitiskt perspektiv. Det vill säga att om man kommer till Sverige så måste man räkna med att kunna försörja sig innan man tar hit sina anhöriga. Delvis får vi också mer enhetliga regler inom EU, säger integrationsminister Nyamko Sabuni, Folkpartiet. 

– Men är den här utredningen och det här förslaget svaret på de stora integrationspolitiska utmaningar vi har? Nej, är mitt svar, säger integrationsministern. 

Regeringen har ju fått en hel del kritik för sitt förslag om försörjningskrav vid anhöriginvandring. Stora frivilligorganisationer och även flera myndigheter har riktat skarp kritik till exempel mot att barn kan få vänta i fyra år innan de får återförenas med en förälder som flytt till Sverige. 

I Kristdemokraternas riksdagsgrupp finns stor tvekan om försörjningskrav skulle komma att omfatta barnfamiljer.  

– Jag tror att riksdagsgruppen får väldigt svårt att svälja det i alla fall, säger Lars Gustafsson migrationspolitisk talesperson. 

Varför det? 

– Vi värnar ju mycket om barn och familjer. Vi tror att detta är kontraproduktivt, de jag har talat med i alla fall. Sedan blir detta en förhandlingsfråga, och vad det leder till vet jag inte. 

Även inom Folkpartiet börjar det mullra i leden. Häromveckan startades ett upprop på internet där ordföranden i tio lokalföreningar i Stockholm kräver att förslaget stoppas, eftersom man varken tror att det skulle stärka arbetslinjen eller förbättra integrationen vilket är hela grundtanken med förslaget.  

Nyamko Sabuni svarar inte på om hon tar avstånd från förslaget men visar tydligt att hon har betänkligheter. 

– Det rör få människor. Vi har undantagit en hel del på grund av konventioner och så vidare. Det blir en ganska liten grupp kvar. Därmed tror jag inte det är det som är svaret på integrationen, säger integrationsminister Nyamko Sabuni, tillika jämställdhetsminister.  

Karin Runblom
Karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".