Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ej dubbla budskap i SD, säger Åkesson

Publicerat söndag 29 mars 2009 kl 16.54
SD:s ledare slår tillbaka.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker inte att P1:s Kaliber i dag avslöjar att partiet har dubbla budskap, trots att flera av partiets medlemmar med förtroendeuppdrag hörs uttala sig rasistiskt. Åkesson håller fast vid att partiet gjort upp med sitt förflutna.

– Vi har en så pass tydlig, icke rasistisk och sund värdegrund som kommer till uttryck i vårt principprogram till exempel, och jag menar att vi är trovärdiga i det. Visst är det upp till väljarna så klart att bedöma huruvida man tycker det eller inte men det är min bestämda uppfattning att det inte finns någonting i det här Kaliber-inslaget som motbevisar det på något sätt, säger SD:s partiordförande Jimmie Åkesson.

Han har lyssnat på första delen av tre som P1-programmet Kaliber gjort.

Sverigedemokraterna finns i dag representerade i hälften av landets kommuner och ställer upp i valet till Europaparlamentet i juni samt till riksdagen.

Tre av Kalibers reportrar utgav sig för att vara sverigedemokrater och bandade interna möten med dold mikrofon. Av ett 30-tal bandande möten förekom rasistiska uttalanden på ungefär en tredjedel.

Exempel 1:

En man på ett möte berättar att sonen ville ta hem en kompis med somaliskt ursprung, men det fick han absolut inte. Om sonen hade gjort det, om sonen hade släppt in den somaliske killen, skulle pappan ha fått byta ut hela golvet, säger han.

I det här exemplet är rösten maskad, men för de sverigedemokrater som medverkat och som har förtroendeuppdrag eller står på vallistor har inte rösterna maskats.

Exempel 2:

En annan man berättar att han hört någon som trott att muslimer inte äter gris för att de haft grisarna som älskarinnor och därför inte kunde äta upp dem.

Men partiordförande Jimmie Åkesson tror inte att såna här rasistiska uttalanden är så förekommande som påstås av Kalibers redaktion och att programmet inte kan bevisa att Sverigedemokraterna har ett ansikte inåt och ett utåt.

– Jag tycker väl att de få sekunders klipp som man har lyckats prestera på något sätt ändå bekräftar att man inte har hittat särskilt mycket av den här varan, utan man har dramatiserat det med lite dramatisk musik och förställt röster och så. Jag tycker väl att det här visar på många sätt att vi har inget stort problem med den här typen av jargong i vårt parti.

Men är det okej som sverigedemokrat att ha rasistiska åsikter bara man inte uttalar dem?

– Nej, det är inte acceptabelt. Men jag utgår från att de som går med i vårt parti delar vår värdegrund och delar den politik som medlemmarna gemensamt beslutar om. Gör man inte det inser man förmodligen det ganska snabbt och lämnar partiet. Och gör man inte det får ju partiet agera på något sätt.

Kommer ni att agera nu?

– Vi får väl fördjupa oss i det här när de tre Kaliber-programmen har sänts och sedan får vi se hur vi hanterar det, säger Jimmie Åkesson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Ola Sandstig, Kaliber
ola.sandstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".