Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvaret riskerar att avlyssnas av USA

Publicerat tisdag 31 mars 2009 kl 05.00
Kan avlyssnas. Arkivfoto: Jens Bäckström/Scanpix.

USA och andra länder inom Nato kan i framtiden avlyssna det svenska försvarets hemliga kommunikation. Man ska nämligen börja använda sig av ett amerikanskt krypto när information ska skickas inom försvaret.

Socialdemokraternas ledamot i försvarsutskottet, Åsa Lindestam, är kritisk.

– Jag tycker att man själv ska producera en stor del av det material som vi behöver till vårt försvar, just för att det ska vara unikt för våra förhållanden.

Vad kan det finnas för problem med att andra kan lyssna?

– Det kan inte vara bra att andra kan lyssna och räkna ut vad vi gör i nuläget, säger Åsa Lindestam

De kommande åren vill Försvarsmakten skapa ett kommunikationssystem som gör att exempelvis flygplan och fartyg ska kunna kontakt direkt med varandra. Kommunikationen är tänkt att ske genom ett amerikanskt system som kallas Länk 16.

För att inte alla ska kunna höra vad som sägs så ska samtalen kunna hållas hemliga genom kryptering och krypteringssystemet blir då också amerikanskt. Och därmed kommer det att finnas möjligheter för exempelvis amerikanska försvaret att lyssna av den svenska kommunikationen.

– Vi får tillgång till ett krypto som gör att vi kan kommunicera. Det gör inte att de automatiskt får tillgång till alla data och våra system, säger generallöjtnant Anders Lindström.

Men om de vill så kan de lyssna på vår krypterade information?

– Det finns möjlighet, men det är ett medvetet val. Om man tar ett krypteringssystem från en annan nation så finns möjlighet att de kan ta del av information. Men vi har gjort ett medvetet val och gjort en effekt/risk-bedömning av detta i vår överenskommelse med USA.

Svenska soldater samarbetar redan nära med Natosoldater under övningar och vid internationella insatser och då måste de ha kommunikationssystem som gör att de kan tala med varandra, enligt riksdagen. Då blir det här en naturligt följd, menar Anders Lindström.

Att kombinera det amerikanska systemet med ett svenskt kommunikations- och krypteringssystem, skulle vara en möjlighet. Men det kräver tid och pengar och enligt försvaret är det inte aktuellt nu.

Flera borgerliga försvarspolitiker tycker att kommunikationssystemet och krypteringen nu borde utredas politiskt, innan försvaret fattar några beslut.

– Så länge som vi inte är med i Nato så kan detta vara ett problem för oss där vi vill ha nationell infortmation som då blir internationell, säger Kristdemokraternas Else-Marie Lindgren.

– Är man med i Nato så är detta inga problem, då är det betydelselöst om kollegor i alliansen tar del av information, men om man inte är med så blir det ett ensidigt beroende, säger Folkpartiets försvarspolitiker Allan Widman.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".