Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordlåga dödssiffror i trafiken i mars

Publicerat tisdag 31 mars 2009 kl 15.25
Dödssiffran i trafiken sjunker.

Antalet omkomna i trafiken har fortsatt att minska kraftigt under det första kvartalet i år. Under mars har hittills preliminärt bara elva personer dött på vägarna vilket är långt under tidigare siffra.

– Det är fantastiskt glädjande. Vi har inte sett sådan här siffror sedan mellankrigstiden. Vi kan inte dra alltför långtgående växlar på enskilda månader, men just nu är vi inne i en mycket positiv utveckling, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Enligt Vägverkets preliminära siffror har hittills 53 personer dött på de svenska vägarna under det första kvartalet.

Det kan jämföras med snittet de senaste fem åren på drygt 85 omkomna samma tidsperiod, en mycket kraftig nedgång med andra ord.

Efter en relativt ljus januarimånad har dödstalen sedan för februari och mars sjunkit ännu mer, till historiskt låga nivåer.

En förklaring är enligt Vägverket att trafiken minskar på grund av lågkonjunkturen, men effekten förstärks samtidigt av det trafiksäkerhetsarbete som har skett de senaste åren, menar Ingemar Skogö.

– Till exempel går 50 procent av trafiken på mittseparerade vägar eller vägar med hastighetskameror, det sker en fantastisk bra utveckling på fordonsparken och hastigheterna går ner. Allt detta sammantaget leder till de här effekterna, säger han.

Men om en del av detta nu beror på lågkonjunkturen är du inte rädd att man kommer att se en ökning igen när konjunkturen går upp igen?

– Det finns sannolikt en konjunkturfaktor som att de är tendenserna förstärks neråt när det är lågkonjunktur och det kommer att gå upp en del när det är högkonjunktur. Menvi har ändå en underliggande långsiktig trend neråt som består över konjunkturcyklerna, säger Ingemar Skogö.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".