Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Socialstyrelsen om hjärtsjukvården

Fler borde få blodförtunnande medel

Publicerat tisdag 31 mars 2009 kl 16.05
Många hjärtpatienter får inte den vård de borde kunna få, enligt Socialstyrelsen. Foto: Björn Larsson/Scanpix.

Kvaliteten i hjärtsjukvården varierar avsevärt över landet och många patienter får inte den rekommenderade behandlingen. Det konstaterar Socialstyrelsen i en rapport som presenterades i dag. Socialstyrelsen ger landstingen bakläxa när det till exempel gäller blodförtunnande medel till patienter som behöver det.

Att det är för få patienter som får blodförtunnande medel håller professor Mårten Rosenqvist vid Södersjukhuset med om.

– Tyvärr vet vi att det bara är 55 kanske i bästa fall 60 procent av de patienter som borde ha Varan som får den behandlingen. Det är tragiskt därför att det är en oerhört kostnadseffektiv behandling, den har varit känd länge och den används i alldeles för liten utsträckning. Ibland kan man få intrycket av att vi är faktiskt mer intresserade att titta på helt nya läkemedel som oftast är mycket dyrare, säger han.

Trots att resultaten i hjärtvården förbättrats mycket de senaste årtiondena och att allt fler överlever finns det fortfarande stora variationer i kvaliteten.

Det beror på var i landet man befinner sig om man får del av de bästa behandlingarna.

Detta är inte acceptabelt anser Socialstyrelsen och hoppas att den här jämförelsen ska få landstingen att skärpa sig.

Men varför det varierar finns inga säkra förklaringar till.

Mårten Rosenqvist tror att det kan ha att göra med en krympande vårdbudget för hjärtklinikerna.

– Det är i dag väldigt mycket tal i sjukvården om att hålla budget. Det har nästan blivit viktigare att hålla budgeten än att sköta patienterna om man hårdrar det lite grann. Det gör att det ekonomiska medvetande har blivit mycket stort och att man som ansvarig sjukvårdgivare kanske drar sig för att skicka patienter på dyrbar sjukvård i andra landsting till exempel, säger han.

Hur tycker du att man som hjärtsjuk patient ska agera för att få den bästa vården?

– Jag brukar upplysa mina patienter om den så kallade vårdgarantin, att man efter ett beslut ska kunna få vård inom tre månader och många patienter är inte medvetna om detta. Jag brukar då upplysa dem om att de faktiskt har den rätten. Det är tyvärr så att de patienter som står på sig och som engagerar sig i frågan får vård snabbare. Så får det ju inte vara, men jag skulle nog lite krasst säga att det är det i Sverige idag, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid Södersjukhuset i Stockholm.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".