Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

MVG-projektet minskade ungdomsbrott

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 06.00
2006 gick staten in med 200 miljoner kronor i MVG-projektet, "Motverka våld och gäng". Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Antalet ungdomar som föll tillbaka i kriminalitet och drogmissbruk minskade kraftigt när staten gick in med extra pengar i ett projekt mot våld och ungdomsgäng.

Det står i en rapport som Statens institutionsstyrelse (SIS) lämnar över till regeringen i dag.

19-årige Timmy som har en kriminell bakgrund, säger att han antagligen inte hade levt i dag om han inte hade fått stöd.

– Så som mitt liv såg ut då, så tror jag att jag antagligen hade varit skjuten eller så hade min familj varit skjuten eller så hade jag suttit på livstids fängelse. Det är den vägen det går om man fortsätter så här, säger Timmy.

Timmy begick sitt första brott när han var 14 år gammal. Varje gång han släpptes ut från en institution var han tillbaka hos sitt gamla gäng. Han begick nya brott och fortsatte att missbruka narkotika.

För att bryta den onda cirkel många ungdomar hamnar i gick staten 2006 in med 200 miljoner kronor i ett projekt som kallas för MVG - ”Motverka våld och gäng”.

Tack vare de här pengarna har kommuner fått resurser att placera ungdomar i behandlingshem inom ramen för projektet. Dessutom anställdes 24 samordnare för att sköta kontakten mellan kommun, behandlingshem, socialtjänst, familjer och skola.

Timmy tycker att möjligheten att få sig en samordnare tilldelat har varit avgörande för honom att ta till sig behandlingen.

– Det kändes som att istället för att alla kollar på mig så är det så att de kanske kollar lite på hur det fungerar i samhället, om de gör det de ska göra. Och det var en sorts trygghet för mig. Så jag tyckte att det kändes bra, säger Timmy.

Statens institutionsstyrelse har varit ansvarig för projektet och resultat presenteras som mycket lovande, i den rapport som lämnas över till regeringen i dag.

Hälften av de ungdomar som kommer från kriminalitet har slutat begå nya brott och en tredjedel av dem som missbrukar har slutat med sitt drogmissbruk, sex månader efter att de skrevs ut. Dessutom har hälften lämnat gänglivet bakom sig.

Timmy säger att han inte har någon som helst tanke på att återvända till sitt gamla liv och inte heller till sin gamla hemort där hans gamla gäng finns kvar.

– Det är mycket svårare att kunna säga ”nej”. Eftersom de vännerna har du haft sedan när du var liten. Och de har alltid skyddat dig och du har skyddat dem i alla sammanhang. Så jag tror att geografisk flykt, om man nu ska kalla det så, är rätt lösning i alla fall just nu, säger Timmy.

Men nu är MVG-projektet som startades 2006 och omfattade 400 ungdomar, avslutat. Pengarna från staten är borta och därmed också de 24 samordnarna.

Nu måste kommunerna själva bekosta hela projektet och det är inte sannolikt att många prioriterar detta, enligt Ewa Persson Göransson, generaldirektör på Statens institutionsstyrelse.

– Tyvärr är tajmingen lite dålig. Vi befinner oss i lågkonjunktur och alla kommuner har ansträngd ekonomi, säger Ewa Persson Göransson.

Zana Schiroyi
zana.schiroy@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".