Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ipred-lagen

Det räcker med att ha laddat ned EN film

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 05.52
Enligt Antipiratbyrån behöver det inte handla om fildelning i någon stor skala för att de ska agera. Foto: Scanpix.

I dag börjar den omdiskuterade Ipred-lagen att gälla. Lagen som gör att upphovsrättsinnehavare själva kan begära ut identiteten bakom en misstänkt spridning av deras material på nätet.

Enligt Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån behöver det inte handla om fildelning i någon större skala för att de ska agera.

– Som lagstiftningen är formulerad räcker det ju med ett verk. Lagstiftarna har signalerat att man vill gå efter de mer storskaliga förbrytarna och det kommer vi att göra i första hand men sen finns det mängder med rättighetshavare och alla kommer att agera olika, säger Henrik Pontén.

Så det behöver inte vara de stora fildelarna?

– Det är ingen lag om man säger att man kan bryta mot lagen lite grann, säger Henrik Pontén.

Lagförslaget som klubbades igenom i riksdagen för mindre än en månad sedan innebär från och med i dag att upphovsrättsinnehavare, till exempel en artist eller ett skivbolag kan gå till domstol och med hjälp av ip-adressen, den unika adressen till en dator, få namn och identitet på den som fildelat av internetleverantören.

Det kan i sin tur leda till ett krav på betalning eller hot om rättegång.

Enligt Henrik Pontén, som representerar filmbolagen, kan den som laddar upp en långfilm för spridning på nätet orsaka skador för tiotusentals kronor. Men det blir inte alltid helt lätt att exempelvis peka ut vem i ett hushåll som använt en dator för det misstänkta brottet.

– Det är en bevisfråga, ibland kan man se på vilket filmutbud den här personen har, är det djupa tunga filmer så kanske det är osannolikt att det är en tonåring, är det ungdomsfilmer kanske det är osannolikt att det är mamma eller pappa, men det är inte helt lätt, säger Henrik Pontén.

I praktiken berör det här många svenskar. World Internet Institute har uppskattat antalet fildelare i Sverige till 1 400 000 förra året, vilket är närmare en femtedel av hela landets befolkning.

Piratpartiets ungdomsförbund, ung pirat, är i dag ett av landets största politiska ungdomsförbund med runt 6 400 medlemmar. De är upprörda över Ipred-lagen och tycker att den bidrar till att kränka integriteten.

Ordförande Stefan Flod tror att den tekniska utvecklingen, där möjligheten att vara anonym på nätet bara ökar, kommer att göra att folk fildelar i alla fall.

– Jag träffar ingen som säger att de ska sluta fildela. Alla undrar hur de ska komma undan lagen, säger Stefan Flod.

Frågan är om Ipred-lagen därmed blir verkningslös mot olaglig fildelning, men det tror inte Henrik Pontén.

– För vi har den tekniska kompetensen att hantera det här, vi vet hur man gör för att få fram informationen ändå, säger Henrik Pontén.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".