Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordbruket granskas efter flera olyckor

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 05.50
Jordbruk i Sverige granskas.

Efter många larm om olyckor inom lantbruket ska nu Arbetsmiljöverket skärpa sina kontroller. Lantbruket är den farligaste branschen och i snitt dör en lantbrukare varje månad.

Över 3 000 gårdar ska därför inspekteras runt om i landet. Ekot var med när Arbetsmiljöverket besökte en gård utanför Vetlanda.

– Här finns det någon form av kedja förmodar jag som snurrar där inne. Det ska ju vara skyddat som det ser ut här.

Arbetsmiljöinspektören Arne Harrysson vandrar runt hos lantbrukaren Thomas Abrahamsson på gården Ödshult någon mil utanför Vetlanda. I protokollet bockas säkerheten av; el, kemikalier och hur riskerna kring maskiner och djur ser ut.

Det här är en av de drygt 3 000 gårdar som ska inspekteras under en treårsperiod, för att komma tillrätta med de många olyckorna.

– Tittar man på statistiken så är det ju flera gånger större risk inom jord och skog än i exempelvis bygg som kommer näst därefter.

Är man inte medveten om de faror som finns?

– Jo, det är man nog ganska mycket. Det är ofta att man ska bara och så händer det, säger Arne Harrysson.

De senaste fyra åren har totalt 55 personer omkommit vid arbete inom jord och skogsbruk. Mycket ensamarbete, många djur, maskiner och ett svårplanerat arbetet är några av orsakerna.

– Ja det är att man kommer in i rörliga maskindelar och att man har djur som trängs, stångas och tramapar. Vi ser också i skogen när man fäller träd, man sågar sig och skadas.

Problemet har uppmärksammats i flera år, men trots olika satsningar så har det inte hjälpt.

Abetsmiljöinspektionen skärper nu tonen med hjälp av lagen och det innebär att man kan bli böter den som inte rättar till problemen.

– Det viktiga är att skapa en attitydförändring. Att tänka mer kring vad det finns för risker med det här.

Om det här är så pass farliga arbetsplatser. Har ni varit dåliga på att har kontroll på dem då?

– Jag vet inte om vi har varit dåliga men vi kanske inte har lagt så mycket krut tidigare på de här arbetsplatserna. Men nu ska vi göra det inom detta projekt.

Just här i Ödshult hittar inpektören inga större brister, men Thomas Abrahamsson han välkomnar ändå genomgången av hans gård.

– Man kanske blir lite hemmablind ibland och går runt här. Kommer det någon och belyser det så åtgärdar man det om det finns något att förbättra.

– Sedan är djur levande varelser och man kan inte förutse allt. Man kan förebygga och förbättra allt. Sedan kan saker hända ändå, det vet man ju, säger Thomas Abrahamsson, lantbrukare utanför Vetlanda.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".