Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Almi spår en vändning i konjunkturen

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 07.32

Efter en dykande nedåtkurva när det gäller bankernas utlåning till små och medelstora företag ser det nu ut att vända. Det enligt en undersökning av statliga Almi där en majoritet av Sveriges bankkontorschefer säger att utlåningen antingen ökat eller varit oförändrad sedan förra kvartalet.

Lars Mårdbrandt är ansvarig för Almiundersökningen.

– Den här undersökningen visar att det skett ett trendbrott. Nu ser vi en vändning och det är förstås en positivt signal om konjunkturutvecklingen.

Varje kvartal gör Almi en undersökning bland Sveriges alla bankkontor för att kunna förutspå var den svenska konjunkturen är på väg.

Till skillnad från förra mätningen är de 150 tillfrågade bankkontorscheferna betydligt mer positiva. 83 procent tror att utlåningen kommer öka eller vara oförändrad på kort sikt.

På lång sikt är de positiva något färre. 25 procent säger att det redan skett en ökning av utlåning sedan förra mätningen.

Nästan lika många tror att konjunkturen kommer att förstärkas under året.

Vad den här optimismen i annars mörka tider beror på vill inte Lars Mårdbrandt spekulera i.

– Frågan är väl nu hur snabb hur snabb vändningen kommer att bli och hur lång den här uppförsbacken blir.

Hur säker kan man vara på att det verkligen är en vändning?

– Man tittar på den utveckling vi har haft sedan sommaren 2007 så har det varit en klar och tydlig nedåtgående trend. När det blir ett trendbrott på det här sättet blir det en tydlig signal om att det sker en förändring i konjunkturen.

Om signalen är riktig återstår att se till nästa mätning men det är i alla fall en signal att ta på allvar, säger Lars Mårdbrandt.

Men Anna-Stina Nordmark Nilsson som är vd på organisationen Företagarna har inte märkt att det blivit lättare för företagen att låna.

– Nej, då vi frågar Sveriges småföretagare så ser de inte att det blivit en ökning.

Jag hoppas att det är ett första tecken på att det kommer att finnas möjligheter för företag att få lån men det är fortfarande avgrundsdjupt.

Och Anna Stina Nordmark Nilsson tror att Almi är alltför positiva när de pratar om en vändning.

– Jag tycker att man är för tidigt ute när man säger att det är en vändning. Jag hoppas att Almi har rätt i sin analys men jag befarar att man är för tidigt ute, säger Anna Stina Nordmark Nilsson, vd för Företagarna.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".