Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskande betesmark hot mot rennäring

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 07.00

Att markerna för renbete minskar är ett växande hot mot rennäringen. Klimatförändringar och utbyggnad är de vanligaste orsakerna till att betesmark försvinner. Barentsområdets utvinning av gas och olja gör området till det hårdast utbyggda inom hela rennäringen.

Rennäringen förlorar lite betesmark varje år och snart finns inga marker för renbete. Då kommer rennäringen att upphöra i Barentsregionen. Det hävdar forskaren Ingunn Ims Vistnes, på Renägarnas fjärde världskongress som nu pågår i Kautokeino i Norge. Där diskuterar renägare från 25 urfolk rennäringens framtid med forskare och politiker.

Problem med minskade betesmarker på grund av utbyggnad och klimatförändringar finns inom hela renbetesområdet i Skandinavien, Ryssland, Mongoliet, Kina och delar av norra Nordamerika. Konflikter är att vänta när markerna minskar, enligt Ingunn Ims Vistnes.

För att lösa problemen måste renägarna vara med från början när till exempel ett vägbygge planeras, menar hon.

Elle Helene Siri är same från Kågen i Norge, nu är hon renskötsellärling hos sin far. Och hon kan inte tänka sig en framtid i något annat än rennäringen, trots alla hot.

– Det är en livsstil, vara i naturen och vara med renarna. Det enda du tänker på dygnet runt är renarna. Det är ett jobb som varar livet ut, dagen lång och dygnet runt, säger Elle Helene Siri.

Anna-Maria Ahlen, Sameradion
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".