Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varor kvar i butikerna - trots fler glaslarm

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 17.15

Sammanlagt har elva polisanmälningar nu kommit in om glas i kyckling, pyttipanna, och korv. I eftermiddags avslutades mötet med företrädare för kycklingbranschen, Svensk Handel och polisen som har träffats för att diskutera de senaste veckornas glaslarm.

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel som har tagit initiativ till mötet, säger att de nu har kommit överens om gemensamma riktlinjer för hur butiksägarna ska hantera nya glasfynd.

– Vi har pratat om att ta fram ett formulär som ska ligga på Svensk Handels hemsida där handlarna kan gå in, skriva ut det, fylla i det och lämna in till polisen. Man kommer ju att kontakta polisen i varje enskilt fall, säger Dick Malmlund.

Vad innebär det här formuläret rent konkret?

– Det innebär att alla anmälningar sker på samma sätt och att de absolut nödvändiga uppgifterna alltid kommer med så att inte polisen tappar tempot, och att man hanterar emballage och eventuella glasbitar på rätt sätt så att man inte förstör bevisvärdet i dem.

I dag är det precis två veckor sedan Kronfågel drog in det första partiet djupfryst kyckling från butikerna efter att en kund hade hittat små glasbitar i sin kyckling.

Sedan dess har många fler glaslarm kommit in, inte bara i kyckling. Även anmälningar om glasbitar i oxpytt, korv, frukt och bröd har gjorts.

Förra fredagen drog Kronfågel in alla sina djupfrysta kycklingprodukter från butikerna och flera kommuner har valt att sluta servera kyckling på exempelvis skolor och vårdhem.

Sammanlagt har elva polisutredningar inletts runt om i landet. Säpo har kopplats in i ärendet för att bistå med till exempel underrättelseinformation och i onsdags fick rikskriminalpolisen uppdraget att samordna utredningarna.

Än är det för tidigt att säga någonting om vem eller vilka som ligger bakom glasfynden.

– Just nu så samlar vi in materialet och ska börja analysera det, så det är alldeles för tidigt att ha några spekulationer eller idéer om vad det här är för någonting, säger Tommy Hydfors, biträdande rikspolischef.

Trots att det nu har hittats glas i andra varor än kyckling så ser polisen ingen gemensam nämnare i fynden och Dick Malmlund på svensk handel tycker inte att det är läge att dra in några andra produkter från butikerna.

– Rekommendationsmässigt anser vi att det i dagsläget inte finns någon anledning att stoppa någon produktgrupp, eftersom det inte är så klart vem det här riktar sig mot. Om man hittar en glasbit i en förpackning och man ska stoppa hela sortimentet, det är inte rimliga åtgärder, och det är en falsk trygghet man skapar. Det är alldeles för drastiska åtgärder, säger Dick Malmlund.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".