Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dåliga tider för nya vindkraftsbyggen

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 17.50
Färre vindkraftsbyggen.

Investeringarna i miljöteknik föll kraftigt under första kvartalet 2009. Enligt en undersökning från Cleantech Group i San Fransisco, som återges av realtid.se, gick investeringarna ner med 48 procent jämfört med 2008.

Det märks också i Sverige där den svaga kronan gjort att kalkylerna blir sämre. Ett exempel är en vindkraftpark på nio kraftverk vid Brahehus norr om Gränna.

– Det är länder som Danmark och Tyskland som tillverkar vindkraftverk. Eftersom eurokursen har stigit så enormt som den aldrig har gjort tidigare så har det påverkat priset på vindkraftverk väldigt negativt. Det innebär att vi tror att det är klokare att vänta någon eller några månader i värsta fall och invänta prissänkningar på vindkraftverk. Då ser vi att det finns möjligheter att göra en bättre affär, säger Staffan Niklasson som är ansvarig för projektet.

Så det står still nu kan man säga?

– Ja, just nu är det en tillfällig timeout, säger Staffan Niklasson.

I landet som helhet märks det en tydlig inbromsning i byggandet av vindkraftsverk på grund av det ekonomiska läget.

I Jönköpings län verkar ändå de flesta byggen löpa på enligt planerna även om oron är större och man är försiktigare med nya projekt.

Det finns ett tiotal entreprenörer i länet och det är främst hos de mindres som oron är störst. Luftbolaget i Topperyd utanför Nässjö bildades av en grupp lokala markägare.

De såg stora möjligheter i att tjäna pengar på att bygga egna på vindkraftverk. Jan Lundberg, en av ägarna, menar att man på grund av det ekonomiska läget nu måste se över projektet.

– Det påverkar vår kalkyl och det gör att vi måste kalkylera om det här överhuvudtaget går att genomföra nu.

Innebär det här att det inte blir några vindkraftverka alls för er del?

– Ja, det kan förskjuta det framförallt framåt i tiden. Vi ser positivt på det här och vill gärna komma i gång. Samtidigt så får vi inte vara dumma utan går det inte får vi inse det och vänta lite, säger Jan Lundberg.

Håkan Montelius, SR Jönköping
hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".