Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Väljarundersökning:

Rekordras för Socialdemokraterna

Publicerat lördag 4 april 2009 kl 12.50
Det är dramatiska förändringar i Demoskops senaste mätning. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Alliansen har högre väljarstöd än oppositionen enligt en opinionsundersökning från Demoskop. Enligt samma undersökning får Moderaterna 35,5 procent och går därmed om Socialdemokraterna och skulle om det var val i dag vara Sveriges största parti.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan tror att mycket hänger samman med den senaste tidens rapportering kring AMF.

– Jag tror att det här är en avspegling av den diskussion och den debatt som har varit under den period när undersökningen har gjorts, där det har varit väldigt mycket fokus på AMF-skandalen, säger Ibrahim Baylan.

Det är dramatiska förändringar i Demoskops senaste mätning, som opinionsinstitutet gjort för tidningen Expressen. Enligt mätningen går Alliansen förbi den rödgröna oppositionen och leder nu till och med med 4,8 procentenheter.

Men å andra sidan backar Centerpartiet och hamnar liksom Kristdemokraterna under 4 procent och skulle därmed inte komma in i riksdagen.

Det innebär att Alliansen inte skulle få egen majoritet i riksdagen om det var val i dag.

Sverigedemokraterna hamnar i Demoskops mätning på 4,2 procent och skulle däremot ta sig in i riksdagen.

Det är framför allt Moderaterna som går framåt med stormsteg. Partiet får i Demoskops väljarbarometer 35,5 procent mot Socialdemokraternas 30,9 procent.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan igen.

– Det är en tydlig signal till oss alla att vi kan och skall göra bättre ifrån oss, säger Ibrahim Baylan.

Om människor så tydligt reagerar händelserna inom LO och AMF så att det avspeglar sig i en väljarbarometer, vad drar ni för slutsatser av det när det gäller Wanja Lundby-Wedin och hennes post som L0-ordförande?

– Det är naturligtvis en fråga som LO har att hantera. Så länge hon har medlemmarnas förtroende inom LO så sitter hon naturligtvis kvar. Det är så det är i en medlemsorganisation, säger Ibrahim Baylan.

Flera statsvetare som Ekot talat med säger att en enskild opinionsmätning inte har något större värde. Det är först den samlade bilden av flera opinionsmätningar där trender framträder, som är av intresse, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– I den meningen är naturligtvis den här undersökningen väldigt intressant eftersom den visar just på ett extremt tydligt sätt det som en rad andra undersökningar har visat. Nämligen att Moderaterna går framåt ganska kraftigt sedan en tid tillbaka och Socialdemokraterna backar rejält, säger Tommy Möller.

Den här undersökningen visar på väldigt dramatiska förändringar, kan man lita på det?

– Jag tycker inte att man ska dra alltför långtgående slutsatser på basis av just den här mätningen, säger Tommy Möller.

Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin sitter tillsammans i Socialdemokratiska partiets högsta ledning, det verkställande utskottet. AMF-skandalen har skadat förtroendet för LO och för partiet på ett så allvarligt sätt att Mona Sahlin nu vill att Wanja Lundby-Wedin ska lämna AMF:s styrelse.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".