Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggnads köper in tjänster till renovering

Publicerat onsdag 8 april 2009 kl 17.32
När byggtjänster köps in från flera olika företag riskerar säkerheten att hamna i skymundan. Foto: Pär Olsson/Scanpix.

När fackförbunden Byggnads och Kommunal nu totalrenoverar sina huvudkontor så köps de olika byggtjänsterna in var för sig. Ett sätt att köpa byggtjänster som Arbetsmiljöverket i en utredning pekat ut som delförklaring till flera dödsolyckor.

Berndt Jonsson på Arbetsmiljöverket var med och gjorde utredningen.

– Sammantaget så ger det en ökad risk för brister i arbetsmiljön. Det är en väldigt tydlig bild av att byggbranschen hart mycket problem när det gäller allvarligt olyckor, säger Berndt Jonsson.

Enligt Berndt Jonsson, så är risken större att arbetsmiljölagar och säkerhetsregler hamnar i skymundan när byggtjänster köps in var för sig från flera företag, istället för att det mesta köps från ett och samma företag. Det angavs också som en delförklaring till flera dödsolyckor förra våren.

Att köpa byggtjänsterna var för sig är det som Kommunal och Byggnads valt när deras huvudkontor renoveras, det rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren.

I samband med dödsolyckorna förra våren, så sa Byggnads ordförande Hans Tilly så här i programmet P1- morgon.

– Det som är problemet som jag ser det är att man tar in allt fler underentreprenörer och tillfällig arbetskraft. De har inte funnits med i det förebyggande arbetet som man var inne på tidigare, därmed så har inte de samma säkerhetstänkande, sade Hans Tilly.

Inklusive underentreprenörer så kanske ett 50-tal företag kommer att vara inblandade i renoveringen av huvudkontoret. Ansvarig för hela renoveringen är Byggnads ekonomichef Clas Nykvist.

Enligt honom har man full kontroll på att alla lagar och regler på arbetsmiljöområdet följs, och han räknar med att man sparar pengar på att köpa in de olika byggjobben var för sig.

– Vi har kunnat börja de olika delarna av byggprocessen tidigare, sedan har vi dessutom kunnat får fler anbud i processen, säger Clas Nykvist.

Finns det något signalvärde i att fackförbundet Byggnads väljer att använda en sådan här entreprenadform kontra de andra?

– Eh, ja, om man går in och tittar på vår entreprenadform och andra skulle ta efter den, då tror jag att det skulle vara bra, säger Clas Nykvist.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".