Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Wanja Lundby-Wedin lämnar uppdrag

Publicerat söndag 5 april 2009 kl 16.30
Turerna kring AMF och förre chefen Christer Elmehagen har skadat både LO och S. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.

Uppdaterad 17:45
Efter det extrainkallade telefonmötet med LO:s styrelse i dag meddelar LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin att hon nu lämnar flera uppdrag bland annat som ledamot i pensionsbolaget AMF:s styrelse. Enligt uppgifter till Ekot var orsaken till mötet att ett eller flera förbund inte längre vill uttala sitt stöd för Wanja Lundby-Wedin.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin lämnar sina styrelseuppdrag i AMF Pension, AFA Försäkring och Aftonbladet. Det beskedet gav hon i dag, efter ett telefonmöte med LO:s styrelse, landssekretariatet.

Enligt uppgift till Ekot har ett eller flera av LO:s medlemsförbund bytt position sedan i måndags, när LO:s styrelse träffades senast och uttalande sitt fulla förtroende för Wanja Lundby-Wedin som ordförande.

Det skedde i kölvattnet av LO-ordförandens överraskande offensiv i söndags kväll, när hon, och senare resten av AMF:s styrelse förklarade att de kände sig vilseledda av AMF:s tidigare VD Christer Elmehagen, som fått en alltför generös pension tyckte styrelsen som krävde att han skulle betala tillbaka en del av pengarna.

LO-ledningen har hittills mangrant stöttat sin ordförande, även om alla som uttalat sitt stöd inte gjort det med samma eftertryck.

I måndags sa Wanja Lundby- Wedin också att hon ville stanna kvar i AMF:s styrelse tills alla turer blivit utredda och såg det som sitt ansvar, men LO annonserade samtidigt att ambitionen var att minska antalet uppdrag för LO:s ledning i olika styrelser, det som nu sker.

Wanja Lundby-Wedin sitter också i det Socialdemokratiska partiets högsta ledning och igår, när två opinionsinstitut presenterade usla siffror för Socialdemokraterna, förklarade både partisekreteraren och partiledaren den dramatiska nedgången delvis med turbulensen kring AMF och Wanja Lundby-Wedin och partiledaren Mona Sahlin uppmanade henne direkt att lämna AMF:s styrelse.

Tolkningen av den offentliga uppmaningen skulle antingen kunna vara att det ska ses som ett stöd för Lundby-Wedin, att det kanske skulle räcka med att hon lämnar AMF:s styrelsen, men lika gärna som den uppmaning en partiordförande inte kan rikta direkt till en LO-ordförande - att det är dags att kasta in handduken.

LO:s styrelse är alltså, enligt Ekots uppgiftslämnare, inte längre hundraprocentigt överens om att uttala fullt förtroende för sin ordförande. Skälet att det ska ha ändrats sedan i måndags, skulle vara medlemmarnas vrede.

I morgon samlas LO-styrelsen igen i ett extra möte för att dryfta om Wanja Lundby Wedin blivit en så stor belastning för LO och, indirekt Socialdemokraterna, att hon tvingas lämna sitt uppdrag som ordförande.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".