Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolan kränkte eleven i kontrakt

Publicerat tisdag 7 april 2009 kl 17.40

I det första målet som tolkar lagen om mobbning och annan kränkande behandling i skolan har Gotlands kommun i dag dömts att betala 30 000 kronor till en elev som blev slagen och retad när han gick i fjärde klass. Tingsrätten anser dessutom att skolan också har kränkt eleven genom ett kontrakt.

Pojkens mamma tycker att hennes son nu har fått upprättelse.

– Jag tycker att nu har han blivit tagen på allvar. Det värsta för honom var ju att ingen trodde på honom. Det var ju som om han hittade på och ljög ihop allting, och det tyckte ju han var fruktansvärt, att inte bli trodd. Och det kulminerade då i en händelse när min son sa till mig ”Varför ska jag leva för? Jag kan ju lika gärna dö”, berättar pojkens mamma.

Det här är första gången frågan om skolans skyldigheter prövas i den nya lagen mot mobbning och kränkande behandling. Elever, rektorer, lärare och föräldrar vill veta hur lagen ska tolkas. Vad måste en skola göra för att stoppa mobbing mellan elever? Hur snabbt måste skolan agera, och så vidare?

Den tioåriga pojken på Gotland blev slagen och retad. När han började stanna hemma tvingades han att skriva på ett kontrakt med skolan där det bland annat stod att ”när X blir arg eller ledsen får han inte gå hem. Det som har hänt måste redas ut direkt.”

Kommunen tyckte inte att mobbningen av pojken var så allvarlig att den skulle leda till skadestånd, och att personalen hade gjort en del.

Domstolen slog fast att pojken var kränkt och att det var allvarligt. Kommunen hade inte gjort tillräckligt för att utreda eller stoppa händelserna.

Skolans kontrakt med pojken innebar att skolan också kränkte eleven. Pojken kan ha upplevt att det var han som var upphovet till problemen och ansvarig för kränkningarna, enligt tingsrätten.

Barn- och elevombudet hade krävt 40 000 kronor. Eftersom kommunen gjort en del ska den betala 30 000 till pojken, enligt rätten.

Gotlands kommun har ännu inte bestämt om den ska acceptera eller överklaga domen.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Karin Brindt, SR Gotland
karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".