Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Björnungar stannade i idet på premiär

Publicerat onsdag 8 april 2009 kl 16.01
Stannade hellre i idet. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Ett säkert vårtecken är Nalle-släppet på Skansen, när årets björnungar visar sig för första gången. I år är de tre stycken, men det blev en premiär med förhinder.

– Dels så har vi inget bra väder i dag, sedan är årets björnungar födda något senare än vad de brukar vara och det har nog gjort att de inte kände sig riktigt mogna att gå ut ännu, säger Tomas Frisk, chef för zoologiska avdelningen på Skansen.

Hur gamla är de?

– De är födda den 18 januari.

Långt nere i björnidet sover årets kull i halmen, övervakade av djurchefen Linda Askelund.

– De är ganska så små, som hundvalpar i fyra-fem kilos-klassen ungefär. De är bruna och har en vit liten krage runt nacken. De är ljuvliga, väldigt gulliga att se på när de ligge här i en stor hög, säger Linda Askelund.

Medan Stockholmsbarnen får vänta på nallevernissagen, så har besökarna i södra Sverige redan kunnat inspektera tre nya björnbröder i Skånes djurpark. De är ute och skuttar för fullt.

Och i Lycksele djurpark nedkom björnmamman Athena med tre ungar tidigt i januari. På parkens hemsida kan man se dem leka med sin mamma inne i idet, filmade med webbkamera.

På Björnberget på Skansen fanns många nyfikna i dag. Kristine, tio år undrar vad björnar egentligen lever av.

Vad äter de och hur mycket?

– Björnarna ute i det vilda äter väldigt mycket myror och blåbär och en del älgkött.

Hur lever de där ute?

– De lever väldigt tillbakadraget för oss människor, de lever oftast i tät terräng och på stora områden. De strövar omkring i skogen och försöker finna mat och lägga på sig så att de klarar sig under nästa års period i ide. 

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Med hjälp av Kristine Jansson

Fakta om brunbjörn

Brunbjörn är Sveriges största rovdjur. Trots sin storlek är den snabb och vig och en skicklig klättrare och simmare. Björnar är allätare och äter mest vegetabilier. Födan varierar under året.

Vikt svenska brunbjörnar: Hanne 100-250 kg Hona 60-100 kg
Parningstid: Maj-juli
Dräktighetstid: 7-8 månader
Antal ungar: 1-4
Könsmognad: vid 3-4 års ålder
Medellivslängd: 30 år i naturen, men kan bli 37 år i djurpark.
Källa: Skansen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".