Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyskland förbjuder genförändrad majs

Publicerat tisdag 14 april 2009 kl 15.53
Den genförändrade majsen används som djurforder.

Kampen om den genförändrade majsen går vidare i Europa. Med hänvisning till miljön sällade sig i dag Tyskland till den grupp EU-länder som förbjuder den här grödan, som fortfarande är godkänd av EU och av exempelvis Sverige.

Just när det är dags för årets sådd på tyska majsfält, så kommer jordbruksministern Ilse Aigner med förbudet mot genmajsen. Det är inte ett politiskt beslut, sa hon på en presskonferens här i Berlin i dag, utan sakligt grundat. Hon hänvisade till rapporter om påverkan på exempelvis fjärilar och skalbaggar i samband med odling av genförändrad majs.

I bakgrunden pågår en lobbykamp. Den gröda det handlar om är MON 810 från det amerikanska företaget Monsanto. Det är den enda genförändrade växt som odlas kommersiellt inom EU. Och den har varit tillåten sedan 1998.

Men flera EU-länder har satt sig på tvären och har vägrat godta EU:s tillåtande hållning. Österrike, Grekland och Ungern till exempel har behållit sina nationella förbud, och även Frankrike och nu senast Luxemburg har bestämt sig för att trotsa EU. Polen har försökt dra EU inför rätta för att slippa genmajsen. .

Och i dag alltså Tyskland, som vacklat och som haft förbud tidigare, men där genmajsen nu varit tillåten de senaste två åren.

Genmajsen används inte som mat åt människor, utan som djurfoder. Och här i Tyskland växte i fjol genmajs på mindre än en procent av den totala majsarealen. Ändå kan det tyska beslutet få ekonomiska följder. Monsanto har redan förklarat att bolaget ska pröva om beslutet håller rättsligt. Om det inte gör det kan tyska staten få betala skadestånd.

Också EU-kommissionen prövar grunderna för genmajsförbunden i de olika länderna. Men ju fler vägrarländerna blir, desto svårare blir det naturligtvis för EU att hävda sin tillåtande linje till den genförändrade majsen.

Jordbruksministerns beslut är omstritt också här. Forskare och politiker varnar i dag för forskarflykt från Tyskland efter beslutet.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".