Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen vill spara mer på försvaret

Publicerat onsdag 15 april 2009 kl 13.02
Oenighet om bland annat Jas. Foto: Jens Bäckström/Scanpix.

I dag lägger oppositionen fram sina motförslag till hur det svenska försvaret ska se ut i framtiden. Nej till yrkesförsvar, ja till alliansfrihet och mindre pengar till försvaret är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ense om, och framför allt om att regeringen har fel.

– Ja, vi har väldigt skarp kritik mot regeringens försvarspolitik, säger vänsterpartisten Gunilla Wahlén i riksdagens försvarsutskott.

Häromveckan lade regeringen fram sin försvarsproposition. Regeringens planer på att ha fler militära förband med anställda soldater sågas av den politiska oppositionen. Anders Karlsson är socialdemokraternas man i försvarsutskottet.

– Vi vill inte införa något yrkesförsvar som regeringen har gjort i sin proposition, säger Socialdemokraternas Anders Karlsson i försvarsutskottet.

Oppositionen är däremot inte överens om alternativen. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill värna värnplikten,

– Vi är för att värnplikten finns kvar, säger Anders Karlsson.

Men man får inte Miljöpartiet med sig.

– Ja, vi vill avskaffa värnplikten, säger miljöpartisten Peter Rådberg i försvarsutskottet.

Oppositionen vill slå fast att Sverige ska vara militärt alliansfritt. De anser att regeringen förtiger alliansfriheten och att det kan vara ett sätt att på sikt närma sig försvarsalliansen Nato.

Oppositionspartierna är också överens om att spara två miljarder kronor på försvaret. Miljöpartiet tycker att det ska sparas genom att minska antalet stridsflygplan.

– Vi vill ju minska Jas. Vi har i dag 100 Jas-plan, men utnyttjar bara två tredjedelar av dessa, 67 plan, så vi har en tredjedel av planen som står still på marken och där finns det enorma summor att spara. Varje plan kostar ungefär en halv miljard så det får vi lätt ihop, säger Peter Rådberg.

Men det är Socialdemokraterna inte lika pigga på.

– Vi har sagt i dag att vi vill behålla de flygplan som finns. Men det ska ständigt prövas hur många vi behöver, säger Anders Karlsson.

Sist men inte minst säger oppositionen nej till att Sverige ska vara ledande nation för en av EU:s stridsgrupper. Men Socialdemokraterna tycker att det är viktigt att vara med ändå.

– Vi säger nej till en battle group som ledande nation. Däremot tycker vi att vi ska delta, som alla andra, och ta vårt ansvar för den internationella säkerheten, säger Anders Karlsson.

Vilket däremot inte Vänsterpartiet tycker.

– Den kan inte fungera, därför att det finns inte något krig som motsvarar hur man har byggt upp den armén. Sverige har trots detta anmält att vi ska vara med 2011, men varför? säger Gunilla Wahlén.

Det är ni emot alltså?

– Ja helt, självklart.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".