Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Satsning på nystartsjobb ingen succé

Publicerat torsdag 16 april 2009 kl 05.30
Förra veckan hade 1 566 personer fått nystartsjobb. Foto: Anders Wejrot/Scanpix.

Att få fler i arbete är en prioriterad fråga för regeringen, inte minst när det gäller de långtidssjuka. Men en av regeringens tidigare insatser för nyfriskjobb, eller nystartsjobb, har hittills haft liten effekt.

– Vi har två på arbetsförmedlingen här när det gäller den sortens jobb, säger Bodil Ekström, chef på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

– Vi har haft ett antal, och vi har fortfarande ett par som arbetar med nyfriskjobb, säger Henrik Block, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Kristinehamn.

Men det är inga mängder eller?

– Nej, just nu har vi tre stycken.

Arbetsförmedlarna ger en liknande bild på flera håll. Nyfriskjobben, eller särskild nystart som det formellt heter, har hjälpt ett fåtal av alla långtidssjuka att få jobb. I förra veckan hade 1 566 personer särskilt nystartjobb.

Det är den högsta noteringen sedan de infördes i januari i fjol som ett led i regeringens åtgärder för att hjälpa långtidssjuka tillbaka till arbetet.

Arbetsgivaren som anställer den personen får kompensation som motsvarar dubbla arbetsgivaravgiften.

Vid årsskiftet utvidgades stödet och gäller nu också bland annat långtidsarbetslösa och nyanlända invandrare.

Regeringen uppskattade i januari att totalt 21 000 personer i år ska få nystartjobb. Största andelen av dem andra än långtidssjuka.

I takt med att allt fler företag sagt upp personal, fylls kön av arbetssökande på. De som redan tidigare hade svårt att hitta jobb trängs nu med många fler.

– Valmöjligheten för arbetsgivarna blir helt klart större nu. Vi har kunder som kommer direkt från ett jobb och som kanske har rätt profilbild som krävs för nästa jobb, säger Henrik Block.

– Däremot har vi ett antal som har fått arbete med anställning med lönebidrag, där man kan få jobb när man har varit sjukskriven eller har ett funktionshinder. Det har vi jobbat mer med än med nystartjobben, säger Bodil Ekström.

En annan åtgärd från regeringen var att låta förtidspensionärer arbeta med bibehållen ersättning.

Strax före påsk hade dock endast 7 400 personer nappat på det. Försäkringskassan hade räknat med att cirka 70 000 skulle söka.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har inte kunnat nås för en kommentar till de här siffrorna.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".