Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2 000 anställda bort från Sony Ericsson

Publicerat fredag 17 april 2009 kl 08.36
1 av 2
Säljer färre mobiler än väntat. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Uppdaterad 16:50
Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson gjorde en förlust på 1,4 miljarder för det första kvartalet i år. Nu lanseras ett nytt och tredje sparpaket på kort tid som leder till att antalet anställda ska minskas med 2 000, och bolaget räknar med att spara ytterligare 4,4 miljarder kronor, enligt vd Dick Komiyama.

Sony Ericsson har 10 000 anställda runt om i världen och det handlar alltså om en minskning av personalen med 20 procent. Var femte anställd berörs.

Det är dock för tidigt att exakt peka ut var i världen minskningen ska ske, sa vd Dick Komiyama på webbkonferensen från London. Det senaste sparpaketet ska minska kostnaderna med miljardbelopp och löper fram till mitten av 2010.

Bolagets tidigare åtgärdsprogram om 300 miljoner euro har slutförts. Därutöver löper det program om 180 miljoner euro, som drogs igång i januari i år med väntad full effekt i slutet av 2009.

Enligt Gustav Brusewitz på Sony Ericssons svenska pressavdelning är det oklart hur nedskärningarna kommer att beröra Sverige.

– Ja, det är lite för tidigt att ge detaljer kring exakt vilka områden och vilka geografiska områden som kommer att beröras. Men vi kan säga att Sverige kommer att beröras, det här är en global neddragning och en stor del av personalstyrkan finns i Sverige, så Sverige kommer att beröras, men det är svårt att säga exakt hur och i vilken omfattning. Vi har en arbetsstyrka på ungefär 4 500 personer i Sverige, det är då både anställda och konsulter, och majoriteten finns i Lund, säger Gustav Brusewitz.

Sony Ericsson gjorde en förlust det första kvartalet i år på motsvarande 4,1 miljarder kronor, men marknaden var förvarnad redan den 20 mars om de dystra försäljningssiffrorna, och aktien i hälftenägaren Ericsson går därför upp på börsen, inte ner som man kanske hade kunnat tro.

Förra årets första kvartal gav ungefär två miljarder i vinst, och förlusten nu speglar vad som har hänt på mobiltelefonmarknaden hittills i år. Världens största tillverkare Nokia gjorde ju också en förlust första kvartalet.

Sony Ericsson bedömer att bolaget hade en marknadsandel på sex procent under första kvartalet i år, ned två procentenheter från fjärde kvartalet 2008, och därmed befästs fjärdeplatsen i striden om marknadsandelar.

Det kan dock vara så att amerikanska Motorola har gått om och petat ner Sony Ericsson till femte plats. Det lär visa sig när Motorola rapporterar senare.

Sony Ericsson sålde 14,5 miljoner mobiltelefoner det första kvartalet, mot normalt uppemot 25 miljoner per kvartal, och förra året nådde man gränsen 100 miljoner sålda mobiler.

Så lär det inte bli i år för bolaget spår att den globala försäljningen av mobiltelefoner kommer att minska med minst tio procent i år.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".