Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studentverk från Konstfack har granskats

Publicerat måndag 20 april 2009 kl 16.59

Två studenter vid Konstfack har fått sina verk granskade av jurist inför skolans vårutställning i maj, efter att tidigare elevprojekt lett till hård debatt om Konstfacks etiska hållning.

Den ene av studenterna, Oscar Guermouche från Kalmar, tycker att skolan tar i för hårt. Han beskriver det ifrågasatta konstverket.

– Det är tre svenska flaggor på vilka jag har målat textutdrag från marschsånger förekommande vid svenska jägarförband.

Den andra studenten använder i sitt projekt musik på ett sätt som enligt Konstfack skulle kunna bryta mot upphovsrättslagen.

Efter vinterns heta debatt om två andra elevarbeten vid skolan håller Konstfack på att formulera etiska regler, och i väntan på dem, fick alltså en jurist bedöma de här två nya projekten inför vårutställningen.

Oscar Guermouches verk bryter inte mot flagglagen, och får visas, är slutsatsen. Men enligt Konstfacks rektor Ivar Björkman är en förhandsgranskning nödvändig.

– Vi måste veta vad det är för juridiskt ansvar vi står inför om vi visar ett studentprojekt, som i det här fallet. Så för vår del handlar det om att veta vad för eventuella juridiska konsekvenser som kan uppstå om vi visar ett arbete, säger Ivar Björkman.

För drygt 40 år sedann, i april 1967, fick konstnären Carl Johan De Geer se polisen beslagta bilder som han hade gjort av svenska flaggan.

– Den gången skrev jag ordet ”kuken” mitt i flaggan. Jag skrev ”skända flaggan vägra vapen”, ”svik fosterlandet var onationell”. Det är ju värre än att säga ”vi vill åka till Moskva”. Jag trodde ju att det handlade Melodifestivalen och trodde att det var någon satir över Malena Ernman som Karl VII, som gör ett fälttåg mot Moskva.

Carl Johan De Geer reagerar starkt mot vad som nu hänt.

– Censurera konst, det är uppseendeväckande tycker jag att det inte finns yttrandefrihet för konst. Det finns yttrandefrihet för andra medier. Till exempel alla tryckta skrifter, och om de anses olagliga så blir de i efterhand bedömda av en tryckfrihetsjury, säger Carl Johan De Geer.

Annika Digréus, Ekot
annika.digreus@sr.se

Nick Näslund SR Kalmar
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".