Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östrogen som intas oralt kan ge cancer

Publicerat måndag 27 april 2009 kl 04.00
Förvånades av resultatet.

Läkemedel med låga halter av östrogen som intas oralt fördubblar risken för livmodercancer. Det visar en ny svensk studie som omfattar 40 000 kvinnor. De här preparaten skrivs ut till över 200 000 kvinnor. Nu varnar specialistläkare för att de skrivs ut slentrianmässigt.

– Ja, jag tyckte det var förvånande. Jag hade inte förväntat mig att de lågpotenta östrogenerna skulle ha i princip samma effekt som de högpotenta östrogenerna, säger specialistläkare Elisabeth Epstein vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Lund. 

Varje år drabbas cirka 1 300 kvinnor av livmodercancer, de flesta insjuknar i 65-årsåldern. Livmodercancer är den fjärde största cancerformen för kvinnor.  

Förskrivning av preparat med höga halter östrogen har minskat de senaste åren eftersom flera studier visat att de påtagligt ökar risken för livmodercancer för kvinnor som gått igenom klimakteriet.

Allt fler använder numera de så kallade lågpotenta preparaten mot sköra slemhinnor. 

– Man har ansett att de är i princip ofarliga och har förskrivit dem väldigt brett. Det är många kvinnor som medicinerar med det här alldeles själv eftersom de vaginala preparaten är receptfria, säger specialistläkare Elisabeth Epstein. 

Studien visar på en fördubblad cancerrisk för dem som tar lågpotenta preparat i oral form. Det är nästa lika hög risk som med högpotenta preparat och just behandling med östrogenpreparat har varit mycket kontroversiell. 

– Tidigare har man ju tänkt på det här med klimakteriebehandling och risk för bröstcancer, men det här är ju en annan patientgrupp vi talar om nu. Det är de äldre kvinnorna, och den här behandlingen som vi har funnit en ökad risk med är framförallt behandling mot sköra slemhinnor, säger Elisabeth Epstein vid kvinnokliniken i Lund. 

Enligt Elisabeth Epstein bör man inte skriva ut lågpotenta östrogenpreparat slentrianmässigt och framför allt skall den behandlande läkaren efter en tid göra en ny bedömning om patienten verkligen behöver medicinen. 

Elisabeth Epstein möter i sitt arbete många kvinnor som drabbats av livmodercancer. 

– Det händer ju inte så sällan att de har stått på låg dos, alltså de här lågpotenta östrogenerna. Då frågar de ofta litet försynt om jag tror att det kan påverka risken. Jag blir då tvungen att svara att det tror jag att det kan, säger specialistläkare Elisabeth Epstein vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Lund. 

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".