Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnlig värnplikt splittrar oppositionen

Publicerat måndag 27 april 2009 kl 05.30
Kvinnlig värnpliktig

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill att alla kvinnor som fyller 18 år ska tvingas mönstra och genomgå tre månaders militärutbildning, om försvaret tycker att de är lämpliga. Det är innebörden av att partiet, till skillnad från övriga partier, vill behålla värnplikten. Men Miljöpartiet definierar idén som absurd.

– I ett jämställt samhälle är det väl rimligt att också kvinnorna är med i det. Sedan är det ju en annan sak vilka som går vidare och verkligen blir soldater, säger socialdemokraten Anders Karlsson, ordförande i riksdagens försvarsutskott.  

Men med det lilla antal som ni till slut ändå vill ska göra de här tre månaderna, är det rimligt att man då också ska tvinga alla kvinnor som hittills inte har varit tvungna att göra detta? 

– Om vi säger att en population en årskull är 100 000 så är det tolv procent av de som går vidare. Redan i dag är det två procent som blir tvingade så att säga, men när de väl kommer dit så tycker de att det är viktigt, säger Anders Karlsson. 

Egentligen tror inte Anders Karlsson att det kommer handla om något tvång, eftersom förslaget innebär att de ungefär 100 000 kvinnorna och männen i en årskull först ska fylla i en mönstringsblankett via internet.  

Sedan ska 30 000 kallas till riktig mönstring och av dem ska cirka 12 000 göra en militär grundutbildning. De som är helt ointresserade kommer sannolikt att försvinna på vägen, menar Karlsson. 

Men Socialdemokraternas samarbetsparti Miljöpartiet, som vill att det ska vara helt frivilligt att göra militär grundutbildning i framtiden, är kritiskt till att kvinnor, med Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag, skulle kunna tvingas att mönstra och göra lumpen i dagens lugna, svenska läge.  

– Deras förslag bygger på, är att man vill att i fredstid att kvinnor ska pliktas in, och de facto kan sättas i fängelse om de skulle bryta mot detta. Det är ju något helt nytt i svensk historia, att sätta kvinnor i fredstid i fängelse för att de inte vill göra militärtjänst, det blir ju helt absurt, säger riksdagsledamoten Peter Rådberg, Miljöpartiet. 

På lång sikt hoppas Anders Karlsson att Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag ska leda till att det blir lika många män som kvinnor på den militära grundutbildningen. Men till en början är en fjärdedel kvinnor ett bra mål, menar han. 

De borgerliga partierna och Miljöpartiet vill i fortsättningen ha en frivillig militär grundutbildning. Men Anders Karlsson menar att värnplikt behövs för att få de bästa att göra grundutbildningen. 

– De som redan på ett tidigt stadium säger att de absolut inte vill, kommer ju inte att gå vidare. Men man får ändå motivationen att få de bästa att göra soldatutbildningen. 

Men gör det så stor skillnad mot att ha ett frivilligt system? 

– Det gör mycket, mycket stor skillnad. Om man pratar med officerare som jobbar med det här, inte minst de som jobbar på tolkskolan i Uppsala, säger att det finns ingen möjlighet att fortsätta tolkutbildningen om vi inte har plikten kvar, säger socialdemokraten Anders Karlsson, ordförande i riksdagens försvarsutskott. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".