Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SEB ansöker om statligt garantiprogram

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 12.24
SEB har ett starkt underliggande resultat, enligt vd Annika Falkengren. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Banken SEB har i samband med dagens kvartalsrapport beslutat att ansöka om att delta i det statliga garantiprogrammet. Kvartalet gav en minskad vinst och ökade kreditförluster.

– Våra aktieägare har satt in kapital i banken så att vi är stora och starka, men likviditeten är inte tillräckligt bra. Vi behöver låna upp lite längre pengar, det känns därför klokt och affärsmässigt att gå med i garantiprogrammet, säger bankens vd Annika Falkengren.

Det blir billigare för SEB och andra banker att gå med i det statliga garantiprogrammet, eftersom bankens upplåningskostnader blir lägre. Det är själva poängen med den statliga garantin.

– Det är mycket positivt att två av våra fyra banker är med i garantisystemet. Det innebär att man säkrar upplåningen och det ger möjligheter för företag och hushåll att få krediter på rimliga villkor, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

SEB gjorde en vinst på 1,8 miljarder för kvartalet, jämfört med 2,4 miljarder samma period 2008.

Banken gör ett starkt underliggande resultat, säger Annika Falkengren, och resultatet före kreditförluster ökade till 4,2 miljarder från 2,8 miljarder kvartalet ett 2008.

Både utlåning till och inlåning från allmänheten ökar. Räntenettot är fortsatt starkt också, 5,9 miljarder blev det, plus 40 procent, och i den svenska verksamheten pekar kurvorna upp.

Provisionsnettot minskade dock till 3,2 miljarder, ner 15 procent. Lägre aktivitet i handeln med värdepapper av alla de slag förklarar nedgången.

Kreditförlusterna ökar i Baltikum och Ukraina vilket gör att vinsten hamnar på 1,8 miljarder kronor.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".