Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
IMF:

Ökad enighet om hur krisen ska lösas

Publicerat söndag 26 april 2009 kl 01.37

Det råder större enighet om hur världen ska bekämpa den globala ekonomiska krisen. Det konstaterar Internationella Valutafonden IMF. Men fattiga länder drabbas hårdare. 

Den ekonomiska krisen har slagit så hårt mot världens ekonomier och fattigdomsbekämpningen att flera av FN:s millenniemål är i farozonen.

Det är slutsatsen av en rapport som presenterades under Världsbanken och IMF:s vårmöte i Washington.

De åtta millenniemålen, som enligt planerna ska vara uppfyllda 2015, syftar bland annat till att kraftigt minska fattigdomen i världen, öka utbildningsnivån i fattiga länder och minska dödligheten i flera svåra sjukdomar som malaria och aids.

Men på grund av den ekonomiska krisen är det nu osannolikt att man kommer nå upp till här målen, konstaterar Världsbanken och IMF i sin rapport.

Ytterligare 90 miljoner har under krisens gång hamnat i fattigdom konstaterar man i rapporten och tillväxten i de afrikanska länderna söder om Sahara beräknas i rapporten i år ligga på låga 1,5 procent, vilket kan jämföras med 5,5 procent förra året.

Chefen för IMF:s verksamhet i de här länderna vädjar nu till världens rikaste länder om mer hjälp till området.

Den högsta IMF-chefen Dominique Strauss Kahn var dock nöjd med en sak på mötet i Washington.

Han konstaterade att de flesta länderna nu var nöjda med vad som gjorts när det gäller att stimulera ekonomin. Dessutom finns det nu också en större enighet om det viktiga i att komma åt många bankers dåliga tillgångar, så att utlåningen i världen kan komma igång igen.

Det fanns tidigare under året en antydan till spricka mellan bland annat Europa och USA när det gäller krisbekämpningen, där USA ville se kraftiga stimulansåtgärder och Europa ville gå mer långsamt fram.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".