Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lundby-Wedins tal avgörande för LO

Publicerat torsdag 30 april 2009 kl 10.50
Wanja Lundby-Wedin.

Fredagens första maj-tal är en ödesstund för LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Efter AMF-skandalen blir det svårt för henne att tala om vd-löner och bonusar. Ändå är det om sådant som en fackordförande talar på första maj.

LO har bett medlemmarna om hjälp genom att på hemsidan fråga vad de tycker att LO-basen ska prata om. 600 svar har kommit in, berättar Mari Linder som är kommunikationschef på LO.

– Det finns de som tycker att hon inte ska prata om bonusar och så finns det de som tycker att det är jätteviktigt att hon talar om bonusar för vem ska annars göra det. Det finns de som tycker att hon ska avgå och det finns de som tycker att det är jättebra att hon sitter kvar. Det finns allt, det är ett brett spektra, säger hon.

På LO har man inte räknat hur många av dem som hört av sig som är positiva eller negativa till sin ledare. Mari Linder säger att de flesta förslagen till första maj-talet handlar om AMF-skandalen på ett eller annat sätt.

LO har dessutom fått in 1 200 brev från medlemmar som handlar om skandalen. Wanja Lundby-Wedin kan inte undvika det här ämnet i sitt tal. Det säger PR-konsulten Manuel Ferrer som tidigare var presschef hos Socialdemokraterna.

– Jag tycker att hon ska inleda med att beröra den här AMF-skandalen som har varit. Då tror jag, till skillnad från alla förstå-sig-påare och PR-konsulter som brukar tala om att man ska pudla, att hon ska göra en pitbull. Hon ska gå till attack och stå för de värderingar som arbetarrörelsen gör. Det är arbetarrörelsens dag, inte Wanja Lundby-Wedins dag, säger han.

Det var den 6 april, efter ett långt möte med LO-styrelsen, som beskedet kom att Wanja Lundby-Wedin ska sitta kvar som ordförande.

Det trots att hon inte gjorde något för att stoppa AMF-direktörens guldkantade pensionsavtal. Tre av LO:s 15 förbund var i början svåra att övertyga.

Ett av dem var Byggnads där Thomas Gustavsson är förste vice ordförande. Han säger att direktörslöner och bonusar måste finnas med i LO-basens tal.

– Vi måste ändå kunna stå för och föra talan för våra arbetarmedlemmar och mot direktörerna. Det är det hela klasskampen står för.

Hade det varit bättre om någon annan hade talat i stället för henne?

– Nej, det tror jag inte. Man har beslutat sig för att hon ska sitta kvar och att hon har förtroende från LO:s femton 15 medlemsförbund. Då är det hon som är talesperson för LO. Då är det hon som ska stå på barrikaderna och föra den talan.

PR-konsulten Manuel Ferrer ser det här första maj-talet som en chans för Wanja Lundby-Wedin att vinna medlemmarnas förtroende tillbaka, trots AMF-skandalen.

– Medlemmarna har inte glömt bort detta och kommer inte glömma bort detta. Men ändå kan de kanske bottna i att hon är bra för LO, säger han.

Ivan García
ivan.garcia@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".