Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

USA kan tänka sig FN-styrka i Irak

Publicerat torsdag 28 augusti 2003 kl 12.06
För första gången har nu Bushregeringen gjort tecken att USA kan tänka sig en multinationell styrka i Irak under FN:s mandat. Idén fördes fram av den biträdande utrikesministern Richard Armitage och väntas leda till att arbetet på en ny FN-resolution inleds redan nästa vecka.
Enligt det senaste amerikanska utspelet skulle den FN-bemyndigade internationella styrkan stå under amerikanskt befäl, men USA har ändå gått längre än tidigare när det gäller att uppgradera FN:s roll i Irak. Sprängattentatet spelar roll Debatten om FN:s roll i Irak fick ny näring efter det förödande sprängattentatet mot FN-högkvarteret i Bagdad förra veckan, när generalsekreteraren Kofi Annan var den som först lanserade tanken på en internationell styrka som skulle verka på FN:s uppdrag under amerikanskt kommando eftersom USA skulle bidra med flest trupper. Amerikan skulle föra FN:s befäl När idén nu för första gången kommer från amerikanskt håll heter det att USA överväger en multinationell styrka under FN:s ledning, där en amerikan skulle föra FN:s befäl. Uppmjukningen från amerikansk sida kommer efter en tid när gerillaattacker, terroristattentat och kriminalitet har visat att de amerikanska trupperna i Irak inte mäktar med att skapa ordning och stabilitet i landet. USA ville inte släppa ifrån kontrollen Länder som Indien, Pakistan och Turkiet har visat sig villiga att bidra med soldater, men bara inom ramen för ett FN-mandat. USA har tidigare gjort försök att få till stånd en FN-resolution som skulle göra det möjligt att bredda koalitionen i Irak, men diskussionerna stannade av när USA inte ville släppa ifrån sig något av kontrollen i utbyte mot en internationell uppslutning. I och med uppmjukningen från amerikansk sida kan pejlingarna i säkerhetsrådet återupptas, men det är långt ifrån säkert att det senaste budet räcker.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".