Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Finsk oro över svensk euro-knytkurs

Publicerat fredag 5 september 2003 kl 06.00
I euro-landet Finland oroas industrin över vid vilken kurs den svenska kronan knyts till euron om det skulle bli ja i folkomröstningen. Detta trots att näringslivet annars samfällt vill att Sverige går med i EMU fullt ut. En flytande svensk krona skapar osäkerhet i finskt näringsliv, ett näringsliv som växer ihop allt mer med det svenska, säger Jussi Mustonen, chefekonom på Industrins- och arbetsgivarnas förbund i Finland.
– Osäkerhet om växelkurser påverkar negativt finska företag som konkurrerar i Sverige och i andra länder med svenska företag. Till exempel skogsindustrin? – Ja till exempel skogsindustrin. Ingen tvekan alltså om att finländska företagare vill se svenska konkurrenter eller partners med i eurosamarbetet. Men inget gott som inte har åtminstone nåt litet bekymmer med sig. Om det blir ett ja till euron i Sverige. Vid vilken kurs ska då kronan bindas till euron? I början av veckan uttalade sig finansminister Bosse Ringholm i Svenska Dagbladet på ett sånt sätt att det uppstod oro i Finland. Menar ja-sidan i Sverige verkligen att dagens kurs på ungefär 9 kronor och 15 öre för en euro skulle vara den rätta? På tok för gynnsamt för Sverige menar många i Helsingfors och chefekonomen Jussi Mustonen på motsvarigheten i Helsingfors till organisationen Svenskt näringsliv avstår diplomatiskt från att ha någon exakt uppfattning. Om kursen till exempel borde ligga en bit under 9 kronor, vilket många i Helsingfors anser. Mustonen nöjer sig med att påpeka att Finland faktiskt sitter med om det blir några förhandlingar. – I dagens läger ser den svenska kronan ganska svag ut. På det sättet kunde det vara ganska nyttigt för svenska exportföretag att få EMU-beslutet just nu. Men det är en sak som valutamarknader bestämmer och det är en politisk fråga och ett politiskt beslut när nuvarande EMU-länder och Sverige förhandlar om saken.
Bengt Lindroth, Helsingfors bengt.lindroth@sr.se
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.