Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mördarsniglar i djurfoder ej farligt

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 06.00
Kan ligga bakom sjuka djur. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Många lantbrukare befarar att deras djur har blivit sjuka av mördarsniglar i fodret. I en forskningsstudie har därför Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, tillsammans med Lantbruksuniversitetet genomfört prover. De första resultaten talar inte för att sniglarna skulle försämra fodret.

– I det här lilla pilotförsöket som vi hart gjort med sniglar från en plats i landet så ser vi inga negativa effekter på foderhygienen, säger Cecilia Hultén på SVA.

Den så kallade mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter, har fått ordentligt fäste i Sverige de senaste åren. Från lantbrukarhåll har det samtidigt väckts en oro för att sniglar som kommer med fodret skulle orsaka sjukdomar.

Efter att flera bönder har hört av sig med rapporter om hur deras djur insjuknat startade SVA en forskningsstudie. Ett antal sniglar har tagits från en gård i Västergötland och sedan blandats in i vanligt ensilage, en foderrulle. Men någon försämring av kvalitén har inte gått att spåra.

– Tvärtom hände det ingenting med foderhygienen utifrån de mätmetoder som vi har använt. Det även om antalet sniglar i ensilaget ökar.

Men även om själva snigeln i sig inte tycks vara farlig för djuren så kan det ändå finnas risk att den indirekt drar med sig smittor. SVA planerar därför att gå vidare med nya mer omfattande försök där ursprungsförhållandena dessutom inte är så gynnsamma med exempelvis mer lera och fukt. Rent allmänt är det större risker ju mer biprodukter som finns i fodret, menar Cecilia Hultén.

– Det är naturligtvis så att det inte är önskvärt att få in föroreningar i sitt foder. Vare sig det är sniglar eller något annat så ska de inte vara i djurfodret.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".