Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rejält ras för den ryska ekonomin

Publicerat tisdag 26 maj 2009 kl 12.33
Hundratusentals människor blir arbetslösa i Ryssland varje dag. Foto: Mikhail Metzel/Scanpix.

Den ryska ekonomin krymper rejält meddelade i dag Rysslands regering. Under årets fyra första månader minskade landets BNP med nästan tio procent jämfört med samma period förra året.

Nedgången i den ryska ekonomin förstärktes i april jämfört med tidigare månader i år, sa i dag biträdande ryske finansministern Andrej Klepatj.

Ekonomin krympte med 10,5 procent i april och nu befaras en djupare lågkonjunktur än under Rysslands förra kris 1998. Prognoser pekar på en minskning av BNP för 2009 med åtta procent och budgetunderskottet kan bli så stort som nio procent av BNP. Ryssland har under det senaste decenniet överhuvudtaget inte haft något budgetunderskott.

Ett par anledningar till nedgången är att rysk industriproduktion minskat med närmare 17 procent och att den inhemska konsumtionen avstannat i takt med lönesänkningar och ökad arbetslöshet.

Varje månad blir hundratusentals av med jobbet i Ryssland och över en miljon människor har tvingats ta semester eller obetald tjänstledighet. De senaste siffrorna pekar mot en öppen arbetslöshet på cirka åtta miljoner, det vill säga över tio procent av den arbetsföra befolkningen.

Samtidigt fortsätter den kraftiga inflationen att plåga den ryska ekonomin. Prisökningen på livsmedel är hittills i år tio gånger större i Ryssland än i EU. Den försvagade ryska rubeln i kombination med en stor andel import pressar upp matpriserna.

Det som framför allt kastat in Ryssland i den här negativa spiralen är de sjunkande internationella olje- och metallpriserna eftersom landets ekonomi till så stor del är beroende av råvaruexport.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".