Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vården missar självmordsbenägna

Publicerat måndag 1 juni 2009 kl 15.45

Många svenskar tror att självmord är vanligast i yngre åldrar och att det är omöjligt att undvika om personen väl bestämt sig. Men det är fördomar, konstaterar Socialstyrelsen som idag presenterar en undersökning om attityder och kunskaper kring självmord.

Margit Ferm tidigare ordförande i föreningen Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd, SPES, har varit med i styrelsens arbete med att sprida kunskap om självmord. 

-- Om vi ser till befolkningen i stort så är det i storleksordningen varje månad någon tonåring som tar sitt liv, men varje dag någon som är 65 år och äldre, säger Margit Ferm. 

Men att självmord är vanligare bland äldre tycks okänt och det väcker inte heller lika starka reaktioner. 

– Det är mer naturligt att äldre dör. Men det är inte naturligt att man inte får hjälp och stöd att hantera livets svåra dalgångar oavsett vilken ålder man befinner sig i, säger Margit Ferm från anhörigföreningen SPES. 

Men enligt Socialstyrelsen behöver sjukvården bli bättre på att identifiera också unga med psykiska problem eftersom psykiska sjukdomar ofta debuterar före 25-årsåldern. 

– Det är nog en svaghet att barn och unga inte alltid blir så väl bedömda att man identifierar också självmordsrisken. Om man kommer till exempel och berättar att man har problem så kanske man bara berättar om det som är lättast att prata om, säger Mia Ramklint, psykiatriker vid Socialstyrelsens utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa.

– Det är inte säkert att man spontant berättar om det här utan det måste man fråga om aktivt. Där är det bra om man jobbar med strukturerade hjälpmedel för diagnostik och bedömning.

Och det går att förebygga självmord. Det handlar ofta om att bromsa impulsen, till exempel genom att försvåra genomförandet. 

– Det kan till exempel vara att bygga höga räcken på broar så att man inte kan hoppa från dem. Det är ju ett preventivt, förebyggande arbete för självmord att titta på miljön, se till att man inte kan hoppa framför tunnelbanetågen, säger Mia Ramklint, psykiatriker vid Socialstyrelsens utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".