Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mättnadspiller tros kunna hjälpa många

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 11.17

Forskare i Lund har lyckats framställa ett mättnadspiller ur vanlig spenat, har Ekot berättat om. Försökspersoner kände sig mätta länge och deras blodfettnivåer sjönk. Enligt professor Stefan Rössner vid universitetssjukhuset i Huddinge, kan ett mättnadspiller vara en lösning för många personer.

– I dag är det ju viktigt att vi kan komma åt principer som gör att vi kan få mättnaden att sätta in tidigare i kroppen. Små vinster, som kanske med den här typen av läkemedel, skulle alltså kunna vara väldigt viktiga för många individer, säger professor Stefan Rössner. 

Problemet är, enligt professor Stefan Rössner, att hunger är en så stark känsla. Det är överlevnadsgenen som talar om för oss att vi måste äta om vi skall överleva. 

– Mättnadskänslan däremot är inte lika starkt uttryckt. Vi äter gärna litet mer än vad vi behöver för det kanske inte finns någon mat i morgon. Så var det i alla fall på stenåldern. Men nu finns det alltid mat och då måste vi så att säga hjälpa mättnadskänslan på traven. 

De ämnen som lundaforskarna har hittat och som har förmågan att ge mättnadskänsla och sänka både blodfetter och blodsocker, kallas för thylakoider och finns rikligt i spenat. Den mänskliga kroppen har däremot inte förmåga att naturligt tillgodogöra sig thylakoiderna. Därför måste ämnena först utvinnas ur spenaten och kan sedan ges som ett piller. 

– Det ger en väldigt effektiv mättnad som håller i åtminstone sex timmar vilket är optimalt för att vi ska hinna få igång litet fettförbränning mellan måltiderna, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson. 

Att vara mätt handlar inte om att behöva lossa på skärpet utan att hjärnan upplever mättnadskänsla. Skräpmat och framför allt läsk ger inte den rätta mättnadskänslan, menar Stefan Rössner.  

– Problemet uppstår ju med söta läskedrycker som är sockersötade. De ger dålig mättnadskänsla, det vet man. Jag har ju patienter som dricker fyra liter vanlig läsk om dagen. Det är 600 kalorier. Det är ungefär lika mycket som en liten tjej behöver på ett helt dygn för att gå runt, säger professor Stefan Rössner vid universitetssjukhuset i Huddinge. 

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".