Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler för tidigt födda barn överlever

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 16.30
För tidigt född flicka.

För första gången på nästan tjugo år har det gjorts en nationell genomgång av hur det går för barn som föds extremt mycket för tidigt. Och den visar att mer än två tredjedelar av de allra tidigast födda barnen överlever sitt första år.

--  Den visar att överlevnaden för extremt för tidigt födda barn är hög. Högre än vi tidigare har känt till och också högre än i omvärlden, säger professor Mikael Norman på Karolinska Institutet, en av forskarna bakom studien. 

En nationell genomgång från åren 2004-2007 visar att 70 procent av barnen som föddes mellan graviditetsveckorna 22 och 26 överlever det första året. På 1990-talet var det bara vart fjärde av de extremt tidigt födda barnen som klarade sig. Nu är det alltså fler än två tredjedelar.

Centralisering av vården till specialiserade sjukhus och nya läkemedel ligger bakom framgången, säger professor Mikael Norman på Karolinska Institutet.

– Vi har på ett mer systematiskt sätt gett till exempel kortison för att påskynda fostret lungmognad, och vi har också fått tillgång till ett nytt lungläkemedel, som har stor betydelse för de här mycket små barnens chanser.

Eleonora föddes efter 28 veckor. Hon har goda chanser att få ett gott liv utan men från den tidiga födseln. Men fortfarande drabbas över hälften av de extremt tidigt födda barnen av skador. Hjärnblödning och en speciell ögonsjukdom är vanligt. Men trots att man nu räddar fler har andelen skadade inte ökat.

Den nya studien aktualiserar frågan om när man ska dra gränsen för abort. I dag är marginalen till de barn som kan räddas till livet högst en vecka.

Men än finns ingen anledning att ändra på gränsen anser Marc Bygdeman, som sitter i Socialstyrelsens Rättsliga Råd.

--  Även om gränsen är snäv så tycker vi inte att det finns någon anledning att ändra den. Då ska man komma ihåg att de som söker abort i 21 veckan är ett litet antal, som har utomordentligt starka skäl för att göra det, säger Marc Bygdeman, Socialstyrelsens Rättsliga Råd.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".