Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bilhandlare kritiserar Saab-hantering

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 12.14
Rolf Åbjörnsson

De svenska Saab- och Opelhandlarna beklagar djupt beskedet att varken italienska Fiat eller det amerikanska företaget Riplewood finns bland Saab Automobiles slutspekulanter. Det säger advokat Rolf Åbjörnsson som företräder de 45 största handlarna i Sverige under den pågående rekonstruktionen av Saab Automobile.

– Det är inte bra. Saabhandlarna har ju förordat Fiat och det har även kommit fram även i andra sammanhang att Fiat vore en bra köpare, en bra aktör att arbeta tillsammans med, säger advokat Rolf Åbjörnsson. 

På vilket sätt då? 

– Man har historiska erfarenheter av ett samarbete med Fiat. Det finns bra förutsättningar för de här bilmärkena att fungera ihop. De är komplementära. 

Advokat Rolf Åbjörnsson är en av landets ledande experter på företagskonkurser och företräder kanske den viktigaste basen för bilmärkets Saabs existens, nämligen återförsäljarna. Enligt Åbjörnsson är det alltså mycket olyckligt att GM-chefen Fritz Henderson helt avfärdat Fiat som ny ägare till Saab. 

Rolf Åbjörnsson är också mycket kritisk till hur hela försäljningen gått till, att det till exempel var en alldeles för tillsluten process. 

– Min allmänna erfarenhet av att sälja verksamheter som är i konkurs eller rekonstruktion är att man måste vara oerhört öppen och lyhörd för saker och ting, framförallt inte luta sig mot den tidigare ledningen, alltså de som är ansvariga. 

Varför är det så viktigt? 

– Ja, vi människor är ju sådana. Har man kört in sig på ett spår så kör man det och försvarar det till varje pris. Men utrymmet för nytänkande är då väldigt litet, säger Rolf Åbjörnsson. 

Därför välkomnar nu advokat Rolf Åbjörnsson rekonstruktionen som ska göras i USA av Saabs ägare GM, eftersom den leder till att helt utomstående förvaltare kommer in i GM.

 – Det blir nya människor, nya tankar, ny öppenhet. Den gamla ledningen är inte borta men kompletterad med andra aktörer och det är positivt. 

Även för Saab? 

-- Ja, genom att man får in ett nytänkande. Kanske ett bredare perspektiv, ett mer okonventionellt synsätt. Kanske bryter med GM-traditionerna som gamla stora företag har, att de kör i gamla hjulspår. Nu kommer det in nya ögon, nya tankar. Det kan aldrig vara fel, säger advokat Rolf Åbjörnsson. 

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".