Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen följer GM:s förhandlingar

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 16.38

Arbetet med att hitta en köpare till Saab automobil fortsätter efter att italienska Fiat och amerikanska Riplewood, dragit sig ur. GM:s ledning talar om tre spekulanter i dagsläget. Enligt näringsminister Maud Olofsson följer den svenska regeringen förhandlingarna mellan Saab och de återstående spekulanterna.

– Jag har också hört att Fiat inte är intresserat när det bara är Saab kvar, utan då är det andra intressenter. Det är viktigt att den som nu jobbar med rekonstruktionen jobbar vidare med de intressenter som finns, säger näringsminister Maud Olofsson. 

Det är GM-chefen Fritz Henderson som säger att Fiat och Riplewood nu inte längre är aktuella för att köpa Saab. Maud Olofsson har ju i intervjuer, tidigare varit mycket välvilligt inställd till Fiat, men nu är alltså Fiat ute ur bilden. 

Ett par av de tre spekulanter som det GM-ledningen talar om är, enligt olika uppgifter till Ekot, spekulanter som tillkommit bara dom senaste dagarna. De uppgifterna stöds till exempel av att Saabledningen nu talar om att det kommer att dröja två, tre veckor innan en slutlig köpare kan presenteras. 

Fram till för en vecka sedan talade flera olika uppgiftslämnare inom Saab om att en köpare skulle presenteras vid månadsskiftet maj, juni. Men så blev det nu inte. 

Maud Olofsson vill heller inte, än så länge, ge några som helst löften om statliga garantier för att Saab ska kunna få lån från europeiska investeringsbanken, EIB. 

– Det är först när vi har en ägare som presenterar en affärsplan som vi kan få ta ställning till, som det är möjligt för oss att fundera över om vi ska gå in  med lånegarantier, säger näringsministern. 

– Det andra som krävs är att de har en ägare som har gått till EIB för att få de här lånen. För det är ju först därefter som regeringen tar ställning till eventuella garantier. 

Känner du att de kandidater som är aktuella har de här kvaliteterna? 

– Det går inte att svara på idag. Det är först när de presenterar något konkret som det går att ta ställning till, säger näringsminister Maud Olofsson. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se 

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".