Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utlåningen fördubblad hos statliga Almi

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 07.53

Det statliga kreditbolaget Almi har dubblerat sin utlåning hittills i år jämfört med samma period förra året. Detta efter att reglerna ändrades innan årsskiftet. Förr lånade man ut till nystartade bolag, nu får även andra bolag lån.

– Det var en avgörande del i  lösningen av vår likviditetskris, säger Mark Irwin, vd på underleverantören TPC-components i Hallstahammar,  ett av de bolag som fått lån hos Almi.

Hur kom det sig att ni inte kunde ta samma lån på banken?

-- Bankerna är väldigt försiktiga och konservativa just nu. Almi var lite mer riskbenägen i sitt långivande.

TPC-components i Hallstahammar tillverkar gjutna komponenter till bland annat växellådor inom fordonsindustrin och Mark Irwin berättar hur det bara tog stopp i orderingången i november. TPC-components har gått från 220 anställda förra året till 130 i dag.

Eftersom företaget inte är helt beroende av fordonsindustrin finns framtidshopp. Men utan lånet i Almi som blev klart nu i mars vet inte Mark Irwin hur det hade gått.

– Jag är rätt så envis och jag hade hittat kapital på något sätt, men det var väldigt viktigt att de kom med.

Det statliga kreditbolaget Almi lånar ut pengar till företag som här färre än 250 anställda. Tidigare har det handlat om lån till nystartade företag och övervägande delen har gått till mindre företag med upp till tio anställda.

Men efter regeringens ändringar av Almis regelverk i november har lånebilden förändrats dramatiskt.

Utlåningen de fyra första månaderna i år är mer än dubbelt så stor jämfört med förra året. Då var den 600 miljoner nu är den 1,3 miljarder.

Det nya är att lånen framförallt gått till de större företagen. De med mellan 50 och 250 anställda. Och samtidigt som Almis utlåning dubblerats har också antalet konkurser följt samma utveckling.

Drygt 200 av de företag som Almi lånar ut pengar till gick i konkurs under de första fyra månaderna i år, jämfört med omkring 100 samma period förra året. Almis ökade risktagning är oroande men nödvändig, enligt finansminister Anders Borg.

– Det finns uppenbara risker i detta men vi håller på med brandkårsoperationer här nu. Det gäller att rädda det som räddas kan i en internationell kris som vi inte upplevt på 70 år. Det kommer att begås misstag. Det kommer vi att få följa på många olika områden, när vi bygger ut arbetsmarknadspolitiken och när vi gör de här satsningarna för Almi bland annat. Men det är tyvärr ofrånkomligt, vi måste göra så mycket som möjligt så brett som vi kan. Då får man ta risken att det blir en del som blir fel, säger Anders Borg.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".