Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skiftande kvalitet på barnpsykiatrin

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 09.02
1 av 2
Slutenvårdsklinik för unga i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
2 av 2
Johan Carlson

Det råder stor oordning inom barnspykiatrin i landet och grava missförhållanden, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

En nationell tillsyn som Socialstyrelsen gjort visar att kvaliteten på den barnpsykiatriska vården varierar stort i landet. I bara knappt hälften av av de granskade fallen hade barnen fått träffa en läkare och diagnos saknades i många journaler som dessutom var bristfälliga.

– Vi ser bland annat att det är väldigt stora skillnader i landet när det gäller omhändertagande av barn med psykiska problem inom barn- och ungdomspsykiatrin. På vissa ställer fungerar det väldigt väl och korgarna är rimligt korta. På andra håll är det stor oordning skulle jag vilja säga, säger Johan Carlsson, tillsynschef vid Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har besökt 70 barnpsykiatriska kliniker i landet och läst närmare 500 journaler. Man konstaterar att verksamheten på många håll saknar mål och inriktning. De saknar barnpsykiatriker och journalföringen är bristfällig.

– Dokumentationen är bristfällig, både journalföring och annan dokumentationen. Man kan inte följa upp verksamheten eftersom man inte riktigt vet vad man har sysslat med, säger Johan Carlsson.

Den nationella tillsynen visar också att klinikerna inte alltid arbetar med kvalitetsarbete och patientsäkerhet i tillräcklig omfattning. Man följer inte upp de insatser som genomförs.

Slutsatsen är att landstingen på många håll i landet helt enkelt bryter mot hälso- och sjukvårdslagens krav på likvärdig vård i hela landet och nu skärper Socialstyrelsen tillsynen, säger Johan Carlsson.

– Lagen säger att alla medborgare ska ha en likvärdig vård. Med de här stora skillnaderna så anser vi inte att man uppfyller det. Därför ställer vi starka krav på vårdgivarna på vissa håll i landet att snabbt förbättra den här situationen, säger Johan Carlsson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Simon Moser
simon.moser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".