Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Migrationsverket

Nya besked om utvisning av cancersjuk

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 12.35

Mannen har tidigare fått avslag på begäran att utvisningen ska stoppas trots att behandlande läkare intygar att mannen lider av en livshotande sjukdom och behöver vård med korta intervall. Men nu säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik att om ett läkarintyg visar att mannen inte kan transporteras så kan han få stanna.

Inte heller ett nytt läkarintyg som säger att han behövde slutenvård ledde till att Migrationsverket ändrade sitt beslut, men nu säger verkets rättschef Mikael Ribbenvik att det finns en möjlighet att mannen kan få stanna.

– Jag kan bara säga att om det finns ett intyg att resan inte går att genomföra så leder det till ett tillstånd från Migrationsverket, säger Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets rättschef.

Mannen som snart fyller 30 år kommer från Azerbajdzjan och har tidigare fått avslag på sin asylansökan som han sökte på grund av politisk förföljelse i hemlandet.

Att han lider av lymfcancer och dessutom återkommande måste tömma hjärtsäcken på vätska fick han reda på efter det att avvisningsbeslutet var fattat.

Och det är just det som ligger honom i fatet. För enligt den nya utlänningslagen kan en asylsökande inte överklaga ett utvisningsbeslut hos migrationsdomstolen med hänvisning till att det uppkommit nya medicinska skäl att få stanna. Det är i stället tjänstemännen på Migrationsverket som kan fatta beslut om att stoppa en utvisning.

I februari i år sa Migrationsverket nej till att stoppa utvisningen trots läkarintyg på hur livsnödvändig hans cancerbehandling är. I mars skickades en ny ansökan in, då det stodklart att han behövde slutenvård, men då meddelade Migrationsverket sitt beslut om att inte stoppa utvisningen.

Därefter har advokat Helen Westlund skickat in ett nytt läkarintyg som säger att han inte kan transporteras. Hittills har Migrationsverket inte fattat beslut, men i dag ger rättschef Mikael Ribbenvik en vink om att mannen eventuellt kan få stanna.

– Går det inte att genomföra resan av medicinska skäl, då får man ett tillstånd, säger Mikael Ribbenvik. 

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".