Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Leijonborg:

Överbud och anklagelser i ESS-kampanj

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 15.58
Kampanjen har präglats av en del överbud, förklarade Leijonborg. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.

I dag blev det helt klart att Sverige får den stora internationella materialforskningsanläggningen till Skåne. De spanska konkurrenterna gav upp. Och forskningsminister Lars Leijonborg behövde inte längre använda ord som kanske eller förhoppningsvis.

Spanjorerna kom i dag till Stockholm och kastade in handduken. I utbyte får de utföra vissa tester och tillverka komponenter till den svenska anläggningen.

Men ingen sådan förhandling på så hög nivå med så mycket pengar inblandade, anläggningen går på ungefär 13 miljarder kronor, hålls utan en del mygel.

– Själva kampanjen har präglats av överbud och en del anklagelser, så visst har det funnits sådana inslag. Jag brukar dock påpeka att det varit för en god sak så jag tycker inte att man ska vara allt för bekymrad säger Lars Leijonborg till Ekot.

Men även om Leijonborg i dag sken mer än solen över Stockholm så är inte alla hinder borta. Anläggningen ska miljöprövas och det är möjligt att miljöfarliga tungmetaller som kvicksilver och bly kommer att användas.

Från en del av forskarsverige finns också oro för att den här ESS-anläggningen drar till sig pengar som andra forskare vill ha.

– Detta sker parallellt med en sådan stor nysatsning på forskning i Sverige. Detta kommer att kosta ungefär en procent av våra forskningsanslag, säger Leijonborg.

Men en del kommer man ändå att knuffa undan?

– Rent definitionsmässigt är det så att använder man en summa till något kan man inte använda samma summa till något annat, säger Leijonborg.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Fakta ESS

ESS (European Spallation Source) är ett planerat flervetenskapligt forskningscenter baserat på världens mest kraftfulla neutronkälla. Anläggningen kan jämföras med ett gigantiskt mikroskop, där man studerar material.

I ett 600 meter långt acceleratorrör når protoner upp emot ljusets hastighet.

Cirka en kvadratkilometer, ungefär en golfbanas storlek, räknar man att anläggningen tar upp. En stor del kommer att vara öppna grönområden, laboratorie- och administrationsbyggnader.

Om anläggningen byggs skall den prövas mot strålskyddslagen och plan- och bygglagen.

Källa: ESS Scandinavia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".