Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Cancersjuk man utvisas sannolikt inte

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 17.30

Migrationsverket kommer sannolikt att besluta att den svårt cancersjuke man, som Ekot har berättat om, kommer att få uppehållstillstånd i Sverige. Mannen, som kommer från Azerbajdzjan, lider av en livshotande cancer och har tidigare fått avslag på sin ansökan om att utvisningen ska stoppas.

– Om det inte går att genomföra resan av medicinska skäl då får man ett tillstånd, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket.

Mannen som är strax under 30 år och från Azerbajdzjan har tidigare sökt politisk asyl här men fått avslag. När det visade sig att han lider av lymfcancer och dessutom har andra svåra livshotande komplikationer var beslutet om utvisning redan fattat.

Det fick till följd att han, trots att det alltså tillkommit nya omständigheter, inte kan få sin sak prövad igen i en domstol. Den nya utlänningslagen som trädde i kraft 2006 tillåter nämligen inte att en domstol omprövar ett redan fattat utvisningsbeslut, om de nya omständigheterna är medicinska.

– Konsekvensen blir att det inte blir någon praxis. Migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolen får ju aldrig pröva de här frågorna, utan det är bara Migrationsverkets själv som fattar beslut, säger mannens advokat Helen Westlund.

Det finns alltså en möjlighet för migrationsverkets tjänstemän att stoppa ett utvisningsbeslut, men det sker restriktivt säger Mikael Ribbenvik.

Och när det gäller den svårt cancersjuke mannen från Azerbajdzjan, som bara kan vara borta från sjukhuset några dagar i månaden, så hjälpte inga läkarintyg om hur livsnödvändig hans behandling är eller att han på grund av infektionsrisken behöver slutenvård.

Och i mars skickades ytterligare ett intyg in, då att han inte kan transporteras. Inget hände, men i dag säger Mikael Ribbenvik att det är det intyget som ska ligga till grund för om mannen får stanna eller inte.

– Vi prövar ju det här ärendet just nu. Men det finns ett starkt intyg och vi kommer att fatta beslut ganska snart i det ärendet, säger Mikael Ribbenvik, Migrationsverket.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".