Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ryssland

Virke ruttnar på grund av höga tullar

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 18.00

I morgon träffas EU och Ryssland i S:t Petersburg för att bland annat diskutera de chockhöjda ryska exporttullarna på virke. Tullarna målades tidigare upp som ett svårt problem för svensk skogsindustri men tycks i stället ha givit Ryssland problem, där virket ligger vid gränsen och ruttnar.

Lågkonjunkturen har nu gjort att behovet av att importen av ryskt virke sjunkit dramatiskt i exempelvisSverige, säger Sveriges handelsminister Ewa Björling.

– Situationen just nu är så att i och med att det är så höga tullar så finns det timmer vid gränsen som ligger och ruttnar. Detta är ett jätteproblem, och det inser ryssarna, samtidigt som de har en svår ekonomisk situation. Jag tror att de just därför är väldigt realistiska från rysk sida och ser att man behöver vara med i WTO och att man behöver anpassa sig för att få fart på affärerna igen, säger handelsminister Ewa Björling.

De ryska tullarna målades upp som ett reellt hot mot svenska och finska skogsintressen, för företagen beroende av import när den egna skogen inte räckte till.

Hotet om ännu högre ryska tullar finns kvar. De ska enligt planerna flerdubblas senast till årsskiftet.

Men just nu betyder det inte så mycket alls för den svenska skogsindustrin, säger Marie Arwidsson, vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.

– Efterfrågan på virke är lägre. Det innebär också att importen från Ryssland är mycket liten, säger Marie Arwidsson.

Sveriges handelsminister Ewa Björling träffade i dag EU:s handelskommissionär Christine Ashton i Stockholm. Ashton ska i morgon vidare till ett möte i S:t Petersburg där hon ska diskutera eventuellt ryskt medlemskap i världshandelsorganisationen WTO.

Samtidigt var Rysslands premiärminister Vladimir Putin i Helsingfors i dag. Han diskuterade investeringar i ryssland med finska politiker och näringslivstoppar.

De finska skogsbolagen, med Stora Enso i spetsen, har ju skurit ned avsevärt på sin verksamhet i Ryssland på grund av virkestullarna.

Kravet på Ryssland nu är att tullarna inte höjs ytterligare, och definitivt inte till nästa nivå på 50 euro per kubikmeter, säger handelsminister Ewa Björling.

– Det viktigaste för Sverige och Finland är att man bestämmer sig för att detta är ett tak, som i så fall gäller för en längre tid, säger Ewa Björling.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".