Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringskassan hittar mer fuskpengar

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 06.00
Förra året gjordes 25 000 utredningar om misstänkt fusk. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

De senaste åren har Föräkringskassan gjort stora satsningar för att få stopp på fusket med bidrag. Men nu minskar både antalet utredningar om fusk och antalet polisanmälningar. Men ändå hittar Försäkringskassan mer summor som betalats ut felaktigt. 200 miljoner kronor under förra året och 70 miljoner under början av det här året.

– Det handlar om att vi är mer träffsäkra på i vilka typer av ärenden vi kontrollerar. Vi kontrollerar ärenden där det är större belopp som vi betalar ut. Och när vi hittar någonting där så ger det också större summor som vi inte betalar ut eller som vi kräver tillbaka.

– Framförallt är det en förskjutning från att tidigare ha tittat i ganska hög utsträckning på tillfällig föräldrapenning till att nu titta mer på sjukaktivitetersättning, det som tidigare hette förtidspension, säger Tomas Höglund som är verksamhetsområdeschef för kontrollfrågor på Försäkringskassan.

Är det viktigare att hitta stora belopp eller att hitta fler som faktiskt begår fel?

– Man ska veta att vi kontrollerar oavsett i vilken del av verksamheten som man befinner sig i. Men det är också viktigt att vi lägger extra energi där de stora brotten finns. Och då är beloppen inte oviktiga.

Förra året skedde en kraftig minskning av hur många utredningar som Försäkringskassan gjorde om misstänkt fusk. Då gjorde man ungefär 25 000 såna utredningar vilket är 9 000 färre än 2007.

Men trots det hittade man alltså mer pengar som betalats ut felaktigt. Totalt omkring 200 miljoner kronor. Och det här har fortsatt i år. Färre utredningar men större summor, totalt omkring 70 miljoner under årets första kvartal.

Att man utreder färre ärenden beror också på att man nu gör utredningar som är mer tidskrävande, enligt Försäkringskassan.

Det syns också stor skillnad i hur många som polisanmälts för misstänkt fusk. Från ungefär 4 700 under 2007 till 1 700 förra året, vilket är en minskning med 3 000 anmälningar. Den minskningen har fortsatt även i år.

Tomas Höglund förklarar det med att lagen om bidragsbrott som kom till för ungefär två år sedan ställer större krav på anmälningarna från Försäkringskassan.

– Den största skillnaden ligger i att vi bedömer om det finns ett uppsåt med att man har försökt tillskansa sig medel på något sätt. Man kan ju faktiskt oavsiktligt ha fått för mycket pengar och då ska vi inte polisanmäla. Däremot ska vi ställa återkrav, vilket vi också gör.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".