Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Företagare har fått färre regler

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 07.32
Maud Olofsson.

Svenska företag fick en minskad regelbörda förra året. Enligt en utredning från Statliga tillväxtverket minskade företagens administrativa kostnaderna med cirka 4 miljarder kronor år 2008 och det är ett trendbrott enligt näringsminister Maud Olofsson, (C), som blivit inspirerad av andra EU-länders arbetssätt för att minska regelbördan.

– Jag tror att det är det systematiska arbetssättet och jag har full respekt för att andra före mig också har haft ambitioner och jag har ju också fått uppleva under de här åren att det här arbetet är svårt. Men vi tog tag i det ganska tidigt och försökte lära av de andra länderna vad de har gjort som inte Sverige gjort tidigare för att få ner regelbördan och det var det här systematiska arbetssättet. Nu är Sverige ett av de tre länder i Europa som har ett regelråd, säger näringsminister Maud Olofsson, (C).

Regeringen och inte minst näringsminister Maud Olofsson har pratat mycket om vikten av att minska företagens regelbörda. Regeringen genomför därför systematiska mätningar av företagens kostnader och har även ett regelråd som kontrollerar förslag till nya regler.

Men fram till förra året har regelkostnaderna istället successivt ökat, så förra årets minskning med 4 procent, motsvarande 4 miljarder kronor, är alltså ett trendbrott. Bland annat behöver inte företagen längre anmäla lediga platser till arbetsförmedlingen. Men regeringens vallöfte är vassare än att minska företagens kostnader med 4 procent. Kostnaderna ska minska med hela 25 procent under den här mandatperioden och nu återstår det bara ett drygt år till nästa riksdagsval.

– Det här är ett otroligt långsiktigt arbete och man måste verkligen som minister och regering men också som myndigheter och andra hela tiden jobba för det finns mycket som stimulerar i det här systemet att hitta på nya regler och vi måste också bli framgångsrika på EU-nivå om det här ska bli riktigt bra.

Och det är ni inte idag?

– Nej, det är det ju inte. Jag kommer ju nu att lyfta regelförenklingsarbetet under vårt ordförandeskap och det gör jag därför att vi är många ministrar på EU-nivå som tycker att det här går för långsamt.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".