Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade åsikter om Nato-övning i Sverige

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 04.15
Försvarsminister Sten Tolgfors.

Nästa vecka inleder Nato den stora flygövningen Loyal Arrow i norra Sverige. Under nio dagar ska ett femtiotal stridsflygplan delta i en av de största flygövningarna någonsin i Sverige.

– För oss är det givetvis jättestort. För F21:arna är det stort att vara så många nationaliteter, så många flygmaskiner, att man övar härifrån helt enkelt, så på det sättet är det stort, säger Överste Dennis Hedström på F21 i Luleå, som är svensk projektledare.

Natoövningen sker inom ramarna för Nato-samarbetet Partnerskap för fred, som Sverige är med i, och det är Natos snabbinsatstyrka Nato Response Force som ska öva på att genomföra luftoperationer för internationell krishantering.

Förutom Sverige deltar nio andra länder, de flesta Nato-anslutna, som USA, Turkiet och Norge och övningsområdet sträcker sig över stora delar av Norrland.

– Det här är flygområdet vi har under den här övningen och det är i stort sett nerifrån Östersund, till norra Norrland. Sedan går det rakt upp efter norska gränsen.

Nato har tidigare genomfört marina övningar på svenskt territorium men det här är den första flygövningen och Loyal Arrow väcker också kritik. I Luleå har det bildats ett nätverk "Nato ut ur Sverige" som planerar flera protester den närmaste tiden och Anna-Kari Gudmundson, ordförande för Svenska Freds och skiljedomsföreningen i Luleå är orolig att omvärlden ska uppfatta det här som en provokation. 

– Det här kan uppfattas som väldig provocerande och det är ett känsligt område här uppe i Barents också, med närheten till Arktis och det här att isarna börjar smälta och man får tillgång till naturtillgångar och det kommer bli en kamp om det här. Så det här kan ses som en väldig maktdemonstration av Nato att vi visa är här och spänner de militära musklerna nu.

Svenska Freds ser också den stora övningen som ett svenskt närmande till Nato, men det avfärdar försvarsminister Sten Tolgfors.

– Det här handlar om en FN-mandaterad krishanteringsövning, det handlar alltså inte om försvar av Sverige till exempel, utan det handlar om att göra internationella insatser tillsammans med andra. Det har inte med svenskt Natomedlemskap att göra överhuvudtaget.

I Luleå har militärerna redan börjat anlända och på gågatan har Maja Strömgren, Lennart Eriksson och Ola Albinsson olika syn på den stora Natoövningen.

– Det känns som ett svek ungefär, för det är ingen som har frågat, känns det som, att bara regeringen har bestämt utan att fråga folket, säger Maja Strömgren.

– Inga problem, flyg bara, säger Lennart Eriksson.

– Jag tycker inte om det, Sverige ska vara neutralt och inte hålla på och dalta med Nato, säger Ola Albinsson.

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".