Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Eu-valet

Ulvskog krävde gräddfil i parlamentet

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 12.00
Marita Ulvskog ville att Martin Schultz skulle hjälpa henne i den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet. Foto: Scanpix

Ekot kan i dag avslöja att Marita Ulvskog, (S), försökt få en gräddfil i Europaparlamentet. Ulvskogs oro för att hennes kritiska inställning till EU skulle försvåra det politiska arbetet fick henne att be om hjälp av Socialdemokraternas gruppledare i Europaparlamentet Martin Schultz från Tyskland.

Marita Ulvskogs önskan om en gräddfil avslöjas i en inspelning gjord i en paus på ett möte som var öppet för journalister. Samtalet handlar om Ulvskogs möte med Socialdemokraternas Martin Schultz.

– Jag vet att jag har en uppförsbacke i partigruppen i parlamentet för att jag är EU-kritiker och EU-motståndare. Du måste hjälpa mig med det, därför att jag måste ha inflytande ändå, du får fixa en gräddfil till mig, berättar Marita Ulvskog för en partivän att hon har sagt till Martin Schultz.

Det här samtalet mellan Marita Ulvskog och en partikamrat till henne fördes den 15 november förra året. Och i Ekots utfrågning av toppkandidaterna i EU-valet fick i morse lät det så här:

Du lär ha bett Martin Schultz att fixa en gräddfil åt dig?

– Det har jag verkligen inte gjort, däremot har vi pratat om att ordna en enkel rak fil för att göra om det lönedumpningsdirektiv som vi fått genom en EG-dom.

Gräddfilen har här blivit en löndumpningsfil. Men när Ekot senare i dag på förmiddagen konfronterade Marita Ulvskog med inspelningen från förra året sa hon så här:

– Jag har inte fått någon gräddfil, däremot har jag bett honom om hjälp, men inte fått någon.

Men var det inte så att du förnekade att du bett om hjälp och bett om att få en gräddfil i vår utfrågning?

– Jag har talat med honom om behovet av att som förstanamn på Socialdemokraternas lista i Sverige och som EU-kritiker som röstade nej till svenskt EU-medlemskap för 15 år sedan få hjälp i den uppförsbacke man har. Jag har bett honom att hjälpa mig, men jag har inte fått någon hjälp av honom.

Kan man då säga att du ljög när du besvarade frågan i vår utfrågning?

– Jag tycker inte det. Jag bad honom om hjälp att få en snabbväg att tala med andra i Europaparlamentsgruppen innan vi ska förhandla om utskottsplatser och liknande, och jag har inte fått någon sådan hjälp.

Vad säger du om att han inte ville hjälpa dig?

– Han gör väl sin egen bedömning om att jag får tävla på samma villkor som alla andra.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".