Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Företagsinvesteringar i Lettland på is

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 05.52

Många svenska företag har på senare år investerat i produktion i Lettland och de andra länderna i Baltikum. Men efter senaste tidens ekonomiska problem förhåller sig de flesta företag avvaktande.

– Just nu kan investeringsklimatet beskrivas med två ord: vänta och se. Det är väldigt få som gör investeringar för tillfället, om några, säger Mantas Zalatorius, chef för Exportrådet i Baltikum.

Låga löner är en viktig anledning till att många svenska företag lagt tillverkning i Lettland, Estland och Litauen. Men att tala om länderna som låglöneländer är dock en sanning med modifikation - för fram till i fjol handlade det om snabbt stigande löner. Den ekonomiska oron har haft en hämmande inverkan på löneutvecklingen - men krisen och det osäkra läget i ekonomin har fått svenska företag att tveka om nya investeringar.

Det svenska företaget Plockmatic, som tillverkar utrustning för dokumenthantering har funnits i Lettland sedan 2001 och bolagets vd Jan Marstorp säger att den senaste tidens ekonomiska utveckling på ett sätt gjort landet mer attraktivt ur en investeringssynvinkel.

– Lettland har i och med det som inträffat blivit lugnare just nu. Arbetskraften var ganska svår att rekrytera. De blev mest lönelojala istället för att bli arbetsgivarlojala och det var en stor export av arbetskraft.

Det som har hänt sedan de gått in i den ekonomiska krisen är att kostnadsutvecklingen är lugn nu och tillgången på personal är också helt annorlunda. Så det är lättare att rekrytera rätt folk i Lettland i dag.

Jan Marstorp säger att en devalvering skulle göra Lettland ännu mer intressant när det gäller löneläget. Men han menar att en devalvering kan leda till ännu mer oklarheter om ekonomin i landet och därför inte automatiskt är något positivt.

Mantas Zalatorius anser att allt tal om vad en devalvering kan leda till är ren spekulation. Det går inte att säga om det skulle vara positivt eller negativt för investeringsklimatet i Lettland, säger han.

– Det är ingen som skulle kunna förutse vad som skulle kunna hända om devalveringen inträffar, säger Mantas Zalatorius.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".