Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kravmärkta fiskefartyg blir allt vanligare

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 12.50
Nykokta delikatesser.

Antalet kravmärkta fiskefartyg som fiskar miljövänligt ökar kraftigt. För ett år sedan fanns bara ett kravmärkt fiskefartyg i Sverige, i dag finns det tio. En som var tidigt ute med att bli kravmärkt är fiskaren Peter Olsson från Vrångö i Göteborgs södra skärgård.

Det är tidig morgon när Peter Olsson hämtar sin kompanjon Bonnie Johansson på Önnereds brygga.

– Vi ska ut mot Vinga och dra en länk med hundra burar i för att fiska kravkräftor, säger Peter Olsson samtidigt som han styr båten mellan öarna.

De flesta av Sveriges kravmärkta fiskefartyg fiskar sill. I Norge, som har många gånger fler kravfiskare, fiskas det mest sej, kolja och torsk. Peter Olsson är den ende som fiskar kräftor.

– Vi vill att allmänheten ska kunna köpa våra kräftor med gott samvete. Det är så mycket negativt med fisket nu, det här är något som är riktigt positivt, säger han.

Kravmärkningen betyder bland annat att fisken är fiskad inom biologiskt säkra gränser, att man inte får bifångster och att det går att spåra var fisken är fångad.

– Nu ska det bli intressant och se om det blir något här. Vi fick 15 kilo i måndags, säger Peter när vi kommer fram till den röda bojen som markerar var kräftburarna ligger.

Kräftburarna är stora som kabinväskor och fästade på ett 1 500 meter långt rep.

Debatten om utfiskning har ökat efterfrågan på fisk som är fångad på ett ekologiskt hållbart sätt och i dag säljer alla de stora matvarukedjorna kravmärkt fisk.

Marc Wester på Krav tror därför att de kommer krävas fler kravfartyg än de tio svenska och fyrtio norska som finns i dag.

– Det är jag säker på. Det finns ett stort behov av framför allt färsk fisken.

Hur arbetar ni på Krav för att få fler fiskefartyg att bli kravmärkta?

– Vi jobbar ständigt med att informera och hålla möten med fiskare och fiskeorganisationer. Vi försöker få dem att förstå att det finns en efterfrågan och ett behov, säger Marc Wester.

Båten är på väg till land igen. 16 kilo kräftor blev det på de hundra burarna, mer än godkänt enligt Peter. Några kommer hamna på restaurang som kravmärkta, men eftersom Peters båt är ensam om att kravfiska kräftor är volymen ännu för liten för att börja sälja dem med kravmärke i frysdisken.

– Vi hoppas verkligen att fler går med i Krav. Det tror jag är framtiden, säger Peter Olsson.

Jonas Franzén, SR Göteborg
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".